Kystblink og farve til havørreder
Blink og farver til havørreder
Farver på kystblink til havørred er et ofte diskuteret emne blandt lystfiskere. Nogen blink og fluer til havørreder kan opnå næsten guddommelig status hos kystfiskere for en periode. Efter et par sæsoner er der som regel kommet nye til, der overtager tronen. Min påstand er, at de gode gamle kystblink stadig virker lige så godt. Det man fisker med, er det man fanger på. Alligevel har jeg et par betragtninger jeg bruger i mit eget fiskeri efter havørred, der som regel giver fisk.
Kystblink til forår
I det tidlige forår sætter jeg gerne et blink på i rød/sort. Den røde farve skulle gerne udløse hugget fra en havørred, der ikke har fået stofskiftet op i gear endnu i det kolde vand, mens den sorte giver en god kontrast. Havørredens byttedyr er fåtallig endnu, og havørreden er sulten efter vinteren. Lidt reklamefarver gør ikke spor på denne tid af året. Sidst på vinteren kommer der også et nyt kuld af ålekvabber, hvorfor jeg også vælger sort/brune blink i denne periode til at imitere disse. Yngel fra ålekvabber skyder ofte forårets ædegilde i gang. Senere kommer sværmninger af børsteorme og derefter næsten på en gang massive mængder af tanglopper, rejer, kutlinger, hundestejler og tobis.
Farvevalg til kystblink sidst på foråret og sommer
Når de massive mængder af havørredens byttedyr efterhånden kommer, som vandet bliver varmet op, skifter jeg over til mere naturlige farverDet fortsætter jeg med indtil sidst på efteråret, hvor der igen kommer lidt mere krasse farver på (ofte rød). De naturlige farvede kystblink findes også i forskellige variationer og kombinationer af farver som f.eks. grøn/sølv, grøn/kobber osv. Hovedfarven grøn gør jeg ikke så meget i om den er lys eller mørk. Bare den har en farve der tilnærmelsesvis nærmer sig et byttedyr som f.eks. en tobis. Derimod tænker jeg over den anden farve på blinket (sølv, kobber m.v.). Den har ofte i mit fiskeri betydning for mine fangster. Den ”anden” farve på blinket variere jeg med lyset på dagen. Er det meget lyst og solskin bruger jeg gerne sølv. Er der mørkere i vejret bruger jeg kobberfarven. På baggrund af en del timer under vandet i dykkerdragt er det tydeligt og se, hvorfor det giver mening. En tobis i solskin glimter som sølv under vandet, hvorimod den i mørkt og overskyet vejr får kobberfarven, og ikke glimter. Et farveskift efter forholdene på den ”anden” farve giver mig flere fisk, og jeg skifter gerne løbende som vejrforholdene skifter.
Havørreden er på den tid af året, hvor jeg går over til naturlige farver kommet sig over den værste sult. Kysten vrimler med byttedyr og havørreden ved præcist, hvordan et godt måltid skal se ud. Den behøver ikke længere og tage en ”radioaktiv” fluorescerende fisk af nød eller irritation, for kysten er et stort tagselvbord af lækkerier af de lækreste råvarer. I foråret og i en periode i løbet af sommeren kommer børsteormene frem, hvorfor et blink i farverne, brun, sort eller sort/brun ofte kommer på. Et langt smalt blink i børsteormenes farver forveksler de ofte med en børsteorm.
Farver til nattefiskeri
Til nattefiskeri er det mørke eller helt sorte blink der kommer på. De mørke farver ses bedre op imod himlen, når det er mørkt. Hen på efteråret begynder jeg igen gradvist at få mere farve på. Rød og orange er ofte en god ”anden” farve
Jo koldere det bliver, jo mere farve kommer der på. Den hvide farve lader til for mig at virke i alle årstider og under langt de fleste forhold på kysten. Hvorfor har jeg ikke regnet ud endnu. Har du et kvalificeret bud, er du velkommen til at skrive det til mig. Undtagelser er der rigtig mange af i kystfiskeri. Nogen gange kan det af uransagelige grunde virke at sætte en farve på, der skriger til himlen – selv om sommeren. Prøv dig frem hvis alt andet glipper. Grumset vand kan ligeledes have betydning for farvevalg. Her kommer jeg ofte lidt mere farve på, end jeg ellers ville gøre.
Tro heller ikke altid om sommeren at vandet er så klart, som det ser ud oppe fra. Alger og små sandkorn i vandet nedsætter sigtbarheden væsentlig, når man først kommer under vandet. Refleksioner fra alger og sandkorn i sollys virker på samme måde som og køre med langt lys i en snestorm.
Naturlige farver på kystblink
Hvorfor naturlige farver når det gælder om at få ørreden til at se blinket og tage netop det? Det gør jeg ud fra en teori om, at fisken først skal se blinket i sidste øjeblik og hugge instinktivt. Ser den et selvlysende blink på 20 m afstand, har den god tid til og følge og vurdere – skal/skal ikke. Ofte bliver det ikke. Ser den først blinket eller fluen i sidste øjeblik, trigger man havørredens huginstinkt og med kort tid til at beslutte sig, hugger den ofte inden, blinket eller fluen forsvinder igen.
Læs også artiklerne Formen på blink og Fisk dit blink eller flue rigtig på kysten. Ud over blinkets farve har formen, blinkets gang og dets muligheder ligeledes betydning for dine fangster. Sammen med det rigtige farvevalg og metode er du godt på vej til flere havørreder. Er du i tvivl om, hvilke blink du skal vælge til havørrederne på kysten, kan du se 5 gode blink til havørreder her.
4 Responses
[…] Alt efter årstid, havørredens byttedyr, pladsen og sigten i vandet er det vigtig du varierer dit farvevalg og vægten på blinket for, at du får det optimale ud af dit fiskeri efter havørrederne. Blink fra 10-20 gram kan dække de fleste pladser, men vær opmærksom på et blink på 20 gram på lavt vand skal spinnes hurtigere ind for ikke at sætte sig i bunden end et lettere blink. Går fiskene langt ude på dybt vand kommer man omvendt heller ikke langt med et 10 grams blink. Sørg for du er dækket ind til både det lave og det dybere vand og husk at fiske dit blink rigtigt. Mht. farvevalget kan det ofte betale sig og skifte efter forholdene og årstid. Jo koldere vandet er og jo mere grumset det er jo mere farve. Klart vand og varmere vand neutrale farver – som hovedregel. Du kan også læse indlægget “Kystblink og farve til havørreder” her. […]
[…] Farvevalget på kystwoblere er der næsten ligeså mange meninger om, som der er lystfiskere. En farve man bør have igennem vinteren og hele foråret er hvid/pink. Hvad det er der gør denne farvekombination så effektiv, skal jeg ikke kunne sige, men den virker. Sort/sølv, grøn/sølv, rød/sort, kobber/sort og helt hvid er ligeledes effektive alt efter vind, vejr og årstid. De enkelte butikker kan have forskellige farvekombinationer, som kun den butik har. Har lavet et længere skriv om farver på blink til havørreder du kan overføre til woblere. Du kan læse det her på “Kystblink og farve til havørreder”. […]
[…] farver godt, hvorimod det i varmt vand virker bedre med naturlige farver. Du kan læse mere om farvevalg til kystblink her. Rigtig afstemt grej med pladsen er en fornøjelse. Kræver pladsen lange kast, og vanddybten er til […]
[…] Tidlig forår eller efterår skal man dog ikke afskrive en wobler eller et blink i f.eks. rød/sort. Om sommeren hvor vandet kan være fyldt med alger, nedsættes sigtbarheden ligeledes. Det vand der fra oven kan se ganske klart ud, er i virkeligheden grumset og med ringe sigtbarhed. Dette skyldes lyset der reflekterer på de mange alger, og det svarer til at køre med langt lys i kraftig snevejr. Du kan læse mere om havørreder og farver her. […]