Blink til havørred – 5 gode blink til kystfiskeri
Blink til havørred fra kysten kan være en jungle, så her vil jeg give mit bud på, hvilke 5 gode blink til kystfiskeri efter havørred du kan bruge.
Blinkene til havørreder jeg nævner her kan varieres i farver og vægt alt efter årstid, sigten i vandet og tid på dagen. De nævnte blink til kystfiskeri efter havørreder er gode sikre og gennemtestede blink, og du vil være fuldt dækket ind – men det skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at have dine egne favoritter af kystblink. Der er masser af gode blink til havørreder, der virker.
Bedste blink til havørreder. I vilkårlig rækkefølge er her nogen af dem.
1. Möresilda
Møresilda blinket er et rigtig godt blink og er en klassiker til havørred fra kysten, og bør være i enhver kystfiskers æske. Møresilda kaster godt uden og flakse i vinden, og kan spinnes ind med varieret hastighed efter havørredens humør og forholdene på kysten. Blinket kommer i et bredt farvevalg, der alle fanger fisk. 3 man bør have i sin æske er dog hvid/grøn, kobber/rød og sølv/flour (rød, gul, sølv). Med disse farvekombinationer er du dækket godt ind til havørrederne på kysten på alle årstider. Möresilda er alt efter tilbud den billigste af de nævnte blink, og kan ofte findes på tilbud, men tag ikke fejl af blinket. I forhold til prisen er den stærkt undervurderet.
ABU Toby kan også anbefales, hvis du ikke har Møresilda i æsken, men kasteegenskaberne hos Møresilda er efter min mening en anelse bedre.
2. Bornholmerpilen
Endnu en efterhånden klassiker til havørreder (fra 2005) der har givet lystfiskere mange havørreder på kysten. Bornholmerpilen er et af de bedste blink til at imiterer et af havørredens foretrukne byttedyr – tobisen. Blinket findes både som gennemløber og med fast montering. Gennemløbere giver bedre kontakt til krogen, og du undgår brækstangseffekten, som den fastmonterede kan give. De fastmonterede er dog nemmere og have med og gøre, når der skal skiftes blink, men bruger gerne selv lidt tid ekstra på gennemløberne.
Bornholmerpilen har sin vægt i bagenden af blinket, hvorfor kasteegenskaberne er helt i top. Selv i blæsevejr kan den skære sig igennem vinden. Bornholmerpilen findes i både en smal og i en bred model. Hvor den brede giver mulighed for langsommere indspinning pga. den større bæreflade. Vil du læse mere om form og vægt på kystblink til havørreder kan du gøre det her.
Af lignende blink i samme stil kan du også få Sølvpilen og Sømmet, men disse to blink har dog ikke helt de samme kasteegenskaber, da de ikke har fået fordelt vægten på samme måde i bagenden som på bornholmerpilen. Dermed ikke sagt at Sølvpilen ikke er god, for den har sin plads blandt de bedste blink til havørreder – og den har rigtig mange havørreder på samvittigheden. Samtidig er den ofte en hel del billigere end Bornholmerpilen. Du kan se Sølvpilen her og du kan læse mere om tobisen her.
3. Sømmet
Endnu en af favoritterne til kysten der som Bornholmerpilen imitere tobis. Sømmet til havørreder er utrolig effektiv og findes i mange forskellig vægte til netop dine kystpladser. Sømmet kan spinnes både langsomt og hurtigt ind, og har gode kasteegenskaber. Sømmet findes i flere forskellige fabrikater og hjemmestøbte. Hvilken en du præcis vælger er ikke så vigtig. I stedet skal du vælge en der i vægt passer til det område, du skal fiske i. De små søm kan med stor succes bruges til at fiske de lave badekar igennem, hvor de store søm med fordel kan bruges til områder med dybere vand, og fiskene står knap en kastelængde ude.
4. Seeker ISP
Seeker ISP har efterhånden utallige havørreder på samvittigheden. Blinket har rigtig gode kasteegenskaber og indspinningsmuligheder, hvor man virkelig kan variere blinkets gang. Det der gør Seeker blinket til en man må have, er egenskaberne ved spinstop, hvor den snurrer rundt om sig selv ned igennem vandsøjlen. Det gør, at den synker væsentlig langsommere end et blink, der ikke gør.

Med Seeker blinket er det muligt at lave et langt spinstop, der kan få de fleste følgere til at hugge.
Mens den snurrer rundt ved spinstop, udsender den blink, reflektioner og drejer ud til siden som et såret byttedyr. Det får ofte havørreden til at hugge. Med Seeker ISP i forskellige størrelser i æsken kan du komme rigtig langt med kystfiskeriet efter havørreder. Du kan læse mere om Seeker ISP her. Er du mere til gennemløbere så læs her videre om LT Seeker.
5. Stripperen
Stripperblinket kommer man ikke udenom til kystfiskeri. Et godt blink til havørreder som er uhyre effektiv og med sin ”skæve” form, zig-zagger den meget provokerende igennem vandet. Er der sultne havørreder i nærheden, skal de nok tage den. Stripperblinket fås i flere forskellige farvemuligheder og ud over den hvide farve, der virker året rundt, er der mulighed for at imitere alt fra børsteorm til tobis alt efter farvevalg. Har du den i hvid, rød/sort, hvid/pink og grøn/sølv/hvid (tobis) er du fuldt dækket ind. Vægtklasserne afgør din fiskeplads alt efter vanddybte, vind og vejr.
Vægt og farve på blink til havørreder
Alt efter årstid, havørredens byttedyr, pladsen og sigten i vandet er det vigtig du varierer dit farvevalg og vægten på dit blink for, at du får det optimale ud af dit fiskeri efter havørrederne.
Blink fra 10-20 gram kan dække de fleste pladser, men vær opmærksom på et blink på 20 gram på lavt vand skal spinnes hurtigere ind for ikke at sætte sig i bunden end et lettere blink. Går fiskene langt ude på dybt vand kommer man omvendt heller ikke langt med et 10 grams blink. Sørg for du er dækket ind til både det lave og det dybere vand og husk at fiske dit blink rigtigt. Når du fisker med blink, vil du i perioder desuden kunne forbedre dine fangster med en ophænger. Se 5 gode kystfluer til havørreder her.
Mht. farvevalget kan det ofte betale sig og skifte efter forholdene og årstid. Jo koldere vandet er og jo mere grumset det er jo mere farve. Klart vand og varmere vand neutrale farver – som hovedregel. Du kan læse mere om grej til kystfiskeri og blink her.
6 Responses
[…] Tro heller ikke altid om sommeren at vandet er så klart, som det ser ud oppe fra. Alger og små sandkorn i vandet nedsætter sigtbarheden væsentlig, når man først kommer under vandet. Refleksioner fra alger og sandkorn i sollys virker på samme måde som og køre med langt lys i en snestorm. Hvorfor naturlige farver når det gælder om at få ørreden til at se blinket og tage netop det? Det gør jeg ud fra en teori om, at fisken først skal se blinket i sidste øjeblik og hugge instinktivt. Ser den et selvlysende blink på 20 m afstand, har den god tid til og følge og vurdere – skal/skal ikke. Ofte bliver det ikke. Ser den først blinket eller fluen i sidste øjeblik, trigger man havørredens huginstinkt og med kort tid til at beslutte sig, hugger den ofte inden, blinket eller fluen forsvinder igen. Læs også artiklerne Formen på blink og Fisk dit blink eller flue rigtig på kysten. Ud over blinkets farve har formen, blinkets gang og dets muligheder ligeledes betydning for dine fangster. Sammen med det rigtige farvevalg og metode er du godt på vej til flere havørreder. Er du i tvivl om, hvilke blink du skal vælge til havørrederne på kysten, kan du se 5 gode blink til havørreder her. […]
[…] imellem til at lære dit grej at kende. Er du i tvivl om, hvilke blink du skal vælge kan du se 5 gode blink til havørreder her. Du kan nu begynde at fiske havørred effektiv lige der hvor man fanger havørred på […]
[…] alle Kystwoblerne gør det. Möresilda imitere både tobis og hundestejler. Læs evt. mere om blink til havørreder her. Gode fluer til havørred i foråret kan nævnes Grå frede (kutling), Kobberbassen (tangloppe), […]
[…] De mange forskellige udformninger af kystblink til havørred har derfor stor betydning for blinkets anvendelsesmuligheder på kysten. Hvad man skal bruge afhænger helt og holdent af de fiskepladser, man er på. Inden du fylder dine grejæsker med sikre blink og woblere, du har læst om med fangstgaranti, skal du gøre dig klart, hvad du har brug for på dine fiskepladser. Byttedyr, bundforhold og årstider har afgørende betydning for, hvad du skal vælge. Grejæsken er som en værktøjskasse, og det er din opgave at finde det bedste værktøj til opgaven. Hvis du vil læse mere konkret om blink til havørred kan du bl.a. læse 5 gode blink til kystfiskeri. […]
[…] Kombination af ovenstående Som kystfisker efter havørred vil en varieret indspinning af dit endegrej og regelmæssige spinstop i gennemsnit give dig flere havørreder over en sæson end hovedløst maskinfiskeri. Variation giver dog kun den gennemsnitlige bedste metode. På selve dagen vil det dog kunne betale sig at gå enten den ene vej med langsom indspinning og naturligt bevægelsesmønster eller hurtig indspinning og mange spinstop. Vær opmærksom på at indspinningsteknikken løbende skal tilpasses over dagen. Ingen metode virker 100% hele dagen. Husk på at alt efter årstiden og vandtemperatur skal man ligeledes tilpasse sig. Hurtig indspinning om vinteren er langsommere end hurtig indspinning sidst på foråret. Er du i tvivl om, hvilke blink du skal vælge til kystfiskeri kan du 5 gode blink til havørreder her. […]
[…] du inspiration til gode blink og kystwoblere til havørreder kan du læse videre om 5 gode kystblink ti havørreder, Seeker ISP og Savage Gear […]