Bombardaflåd til havørreder
Med et bombardaflåd som spinnefisker har du endnu et stykke værktøj til at lure de til tider besværlige havørreder. Nogen gange er det en lille flue, der enten provokerer, imiterer eller bare har den fordel, at den er så meget mindre end vores blink og woblere der gør det lykkedes. I perioder er det det eneste der virker overbevisende, så alle burde have et med i lommen.

Opsætning af bombardaflåd
Der findes færdigmonterede bombardaflåd klar til brug, men du kan let lave dine egne klar, så det er nemmere og hurtigere at gå til, og skifte når du er ude på kysten.
Lav dit eget bombardarig
- Svirvel bindes i 0.40-0.50 nylon eller fluorocarbon line.
- Monter en perle sil beskyttelse af knuden.
- Før linen igennem fra oven og hele vejen igennem.
- Påfør en bombastick eller bombarda-stick.
- Monter en perle.
- Bind til sidst en svirvel på så det hele sidder så tæt sammen som muligt.
Nu har du dit eget færdige bombardaflåd, som du nemt kan tage frem og hurtigt skifte fiskemetode. Det eneste du skal gøre, er at binde flådet på din hovedline, en stanglænge forfang og en flue – det tager ikke lang tid. Det hele kan også gøres ude ved vandet, men min erfaring siger mig, at man ofte ikke får det gjort. Især ikke med kolde fingre, det blæser og de forskellige dele først skal findes frem.
Stang og forfang til bombarda
En rigtig bombardastang er naturligvis lang, da man skal have et langt forfang. Det passer dog ikke. Du kan sagtens benytte både 8 og 9 fods stænger til fiskeri med bombarda og flue. Selv går jeg med en 8.1′ og 9,2′ stang og ikke længere forfang end en stanglængde. Har også prøvet at korte forfanget ned til 7 fod, og det virker stadig upåklagelig. Naturligvis har jeg også sværget til 10′ stænger tidligere, men man bliver klogere. Kortere stænger er mindre belastende at gå med i perioder, man fisker meget og derfor mere behagelige. Myten om det kræver lange stænger at fiske med bombardaflåd, er hermed aflivet.
Det kortere forfang med kortere stænger lader ikke til at skræmme fiskene, og flere gange vil man opleve, at de hugger på flådet. Optagelser under vandet med Waterwolf kamera, hvor der kun har været 70 cm ned til agnen, viser også det ikke lader ikke til at skræmme dem, at der er noget foran.
Mht. forfang kan du vælge at bruge fluorocarbon du selv måler ud, og binder på, så det passer med en stanglængde, eller du kan benytte de taperede forfang, som fluefiskerne benytter. Sidstnævnte giver en bedre præsentation og mindre kludder. Selv benytter jeg dog bare ensartet fluorocarbon i 0.30 eller 0.33 som forfang, og det virker.

Bombarda og kasteteknik
Når du starter dit kast laver du en glidende bevægelse rundt, så fluen kommer ud på siden af dig. Kast herefter flådet ud og hold øje med, hvor det er i luften. Lige inden det rammer vandet skal du sætte en finger på spolen. Selv drejer jeg stangen lidt og lader min tommeltot finde spolen. Herefter kan jeg bremse den langsomt eller fuldstændigt. Når linen er bremset, stopper flådet først, fluen fortsætter lidt, og det hele skulle gerne lande udstrakt uden kludder. Får man det ikke stoppet, vil man opleve det landet lidt oveni hinanden det hele med medfølgende kludder.
Vinden har også betydning for kastet. I medvind er der som regel ingen problemer og det kører problemfrit. I modvind er det vigtigt at kaste hårdt og bestemt og bremse fuldstændigt inden nedslaget. I modvind kan vinden blæse fluen tilbage over flådet så vær derfor ekstra opmærksom på dine stop. I sidevind så kast flådet over den skulder der vender væk fra vinden. Forfanget vil ellers ofte krydse over din hoveline og lave kludder.

Indspinning med bombarda og flue
Bombarda og flue har ry for at være kedeligt fiskeri. Det går for langsomt. Den lille flue skulle jo gerne nå at blive set af havørrederne. Har selv praktiseret den langsomme traditionelle metode i mange år – og ja det kan være kedeligt og går langsomt. Nogen gange er det dog det, der virker, så afskriv det ikke.
En langt mere effektiv metode med bombardaflådet er at speede lidt op. Fluen kan sagtens tages ind i samme tempo som et blink eller wobler. Havørrederne skal nok se den og tage den – også selvom rejen, kutlingen eller tangloppen svømmer unaturligt hurtigt.
Hurtig indspinngen mens men slår til flådet under indspinningen har nogen dage være det meste effektive. Så gør det ikke så meget flådet kommer op og laver striber i overfladen. Lader ikke til havørrederne bliver skræmt af dette. Kan du se de følger efter så lav et spinstop og lad den synke. Ofte tager en følger fluen, mens den daler ligeså langsomt ned, så vær klar med modhugget. Tager havørreden den ikke så speed op igen men lav altid et nyt spinstop en stanglængde fra stangtoppen. Fortsætter du indspinningen helt ind, risikerer du den ser dig, og så hugger den ikke i andet forsøg.
Eksperimenter med indspinningen i løbet af dagen. Noget virker altid bedre end andet. Er fiskene forsigtige, skulle man tro, det skal være endnu langsommere og med længere pauser i spinstoppet. Mine erfaringer siger mig, at med mere fart og mere aggressiv indspinning, jo kortere tid har de, og havørrederne hugger derfor hårdt og langt mere kontant, end når de “piller” og er forsigtige.
Husk altid at slutte af med et langt spinstop, hvor fluen får lov at dale. Det har givet mig mange fisk og også en del fisk efterhånden, hvor jeg har fingeren på linen, bøjlen slået over og skal til trække stangen tilbage og kaste. Det uden jeg har set de har fulgt med ind, selvom jeg syntes, jeg kigger efter.
Flydende, intermediate eller synkende bombardaflåd
På kysten bruger jeg sjældent det flydende. Med det flydende kan man fiske ekstremt langsomt, hvis det er nødvendigt. Det går for mit vedkommende over i katagorien “for kedeligt”. Intermediate er det jeg benytter mest, og med dette kan man både fiske langsomt og hurtig, hvor den lige kommer op og snitter overfladen og trækker en stribe. Det synkende bruges udelukkende til når det konsekvent skal gå hurtigt. Med det synkende holder man den lige under overfladen selv med hurtig indspinning. Det kan med fordel også benyttes, når der er bølger, da det giver en bedre kontakt, at det går lidt dybere og ikke lige under bølgetoppene.
Vægtmæssigt så dækker 15 gram langt det meste af mit fiskeri, men det kommer selvfølgelig an på fiskepladsen. 15 gram er dog et godt udgangspunkt plus/minus et par gram.
Bombardaflåd, fluer og mikroblink
Der findes alverdens fluer der kan dække dit behov. Hvilke du skal vælge er op til dig selv, men som minimum noget der imiterer tanglopper, kutlinger, rejer, børsteorm og så vinterfluer i mere kradse farver. Med det i æsken er du dækket ind.
Mikroblink kan også benyttes med succes på bombardaflåd. Små blink som ellers ikke kan kastes særligt langt kan du fiske med et bombardaflåd. Dette kan også være ganske effektivt og tillokkende, da gangen er langt mere livlig end en flue i vandet.
Hvornår er bombardaflåd bedst
Bombardaflåd og flue eller med mikroblink virker året rundt. Selv bruger jeg det mest i efteråret, hvor fiskene egentlig er mætte og sværere at lokke til hug. Vinteren igennem hvor det kan fiskes langsomt med små imitationer eller provokationer og så sidst på foråret, hvor der sker en opblomstring af havørredens byttedyr på kysten, og de kan være ganske selektive i deres fødevalg. Ved jeg der er fisk, og de ikke tager blink eller wobler, så kan fluen som regel få dem til hugget. Til sidst så skifter jeg, hvis jeg har mange følgere på blink og wobler. Dette skifte ned i størrelse gør også ofte en forskel.
Knæk og bræk derude med bombardaflådet. Ofte kan det vende en nultur til en ganske god dag.