Om 123fisk.dk

havoerredwobler kystwoblere

Kystwoblere er i dag et af mine foretrukne agn til havørrederne i dag.

Hvordan man fanger havørred fra kysten, findes der efterhånden en del bøger og artikler om. Mange er ganske gode og også omfattende. Her på  123fisk.dk tager vi, og koger det hele ned – tager det der virker, og holder det så simpelt som muligt. Kystfiskeri er i virkeligheden meget simpelt, når man ved, hvad man gør.

Man kan bruge uendelig mange timer på kysten på forkerte fiskepladser og med den forkerte metode og miste modet. Jeg vil forsøge på denne blog at hjælpe dig på rette vej via mine egne erfaringer og sætte dig ind i de grundlæggende metoder, der forhåbeligt skulle give dig nogen gode oplevelser fremover.
Hvorfor endnu en blog om kystfiskeri? Simpelthen fordi jeg på mine ture langs kysterne ser mange, der fisker helt forkert og de forkerte steder. Lidt vejledning kan spare mange timers resultatløs fiskeri.

Det jeg gerne ville have vidst om kystfiskeri efter havørreder, da jeg selv startede, kommer med tiden her på 123fisk.dk.


Mit eget fiskeri startede på den jyske vestkyst efter fladfisk og makrel. Grejet var en splitcane stang og en kaffemølle som hjul fyldt med 0.45 nylonline. Det var ikke super godt, men det virkede skam. Senere da man fik lov selv og cykle gik turen flere gange om ugen til Karup å (i perioder var jeg mere der end hjemme). Der blev brugt rigtig mange timer ved Karup å med grej, der ikke var beregnet til det. En tung Skagerak glasfiberstang med et hjul der var fyldt med 0.40 line, var mit grej dengang. At kaste en 5 grams spinner med så tyk en line er ret svært. Fangsterne udeblev da også indtil en dag i marts måned ved Engvej i Skive, hvor det pludselig lykkedes at fange min første havørred på en Jensen Insekt spinner. Denne havørred som nok er den mest omtalte i mit lystfiskerliv gav meget blod på tanden. Havørreden var en klokkeklar nedgænger på 54 cm og i dag ville jeg til enhver tid have sat den ud igen, men dengang var det nærmest en laks på 20 kg. Lidt efter lidt blev grejet justeret, og fangsterne begyndte at komme.
I dag ved jeg ved at kigge på vandstanden, vinden og vandets farve om der er fisk og som regel, hvad der skal til for at få en havørred på krogen. Pladserne er skåret ned til ca. 5 stk. som jeg kan skifte imellem, og som jeg efterhånden kender som min egen baglomme. Der er pladser til alle vindretninger og årstider. Kører efter mine erfaringer på disse pladser og ikke efter fangster lagt op på facebook.

havoerredblink bornholmerpilen

Havørred på blink fra kysten. Bornholmerpilen stod for fangsten af disse havørreder.

Kystfiskeri
Efter et par års pause i fiskeriet i 20´erne blev kystfiskeriet for alvor startet på Sjælland. Isefjorden, Tempelkrogen, Sjællandsodde blev ofte besøgt. Nyt grej købt og nulturene stod i kø. Lang kø. Frustrerende og se fiskeblade med folk der hele tiden fangede fisk.
Lidt efter lidt kom der dog gang i fiskene. Pladserne blev skåret ned til 3 og efter et par år (10-15 havørreder om året) begyndte jeg at finde melodien. I dag er fangsterne betydelig større på mindre tid, hvilket skyldes jeg ved mere om hvordan det skal være for det er rigtigt godt, men ligeså meget fordi jeg ved, hvad der ikke giver fisk. Nulture er altså også godt (men frustrerende) for der lærer du, hvad man ikke skal gøre eller, hvordan forholdene ikke skal være. Så kan man begynde og skære væk og komme nærmere på de rigtige forhold. Havde jeg vidst dengang, hvad jeg ved i dag, havde resultaterne set helt anderledes ud, men i dag giver det mig en langt større forståelse for, hvorfor tingene fungere som de gør. Dengang ville jeg ønske, jeg havde vidst det, men i dag er jeg glad for den viden, min lange række af fejltagelser har givet mig.

havoerredflue

Havørred på flue er ikke finere eller bedre end spin, men det er en hel del sjovere og mærke både hugget og fighten på fluegrejet. Fisker selv ca. 50/50 af hver. Havørredens luner og vejret bestemmer grejet.

Grejet
Mht. grejet har jeg også været igennem rigtig meget skidt – forkert grej til formålet. Jeg er også gentagne gange hoppet på diverse reklamer og prøvet rigtig meget grej. Mange penge senere er jeg kommet til den konklusion at for at grej til havørreder fra kysten skal være godt og optimeret til dette for du får det fulde udbytte. Samtidig ved jeg også at selv det bedste grej i hænderne på folk der ikke ved, hvad de laver, ikke giver ret mange havørreder. Ved man til gengæld, hvad man laver, så behøver man ikke det dyreste hjul eller stang.

Jeg er selv startet med mine egne børn, og i en alder af 5 år, havde de begge fanget og fået deres egen havørred ind over målet. Så noget kan jeg nok også lære dig. Bloggen vil løbende blive opdateret med indlæg om kystfiskeri, så du også kan få fornøjelse af vores over 7000 km. kystline i Danmark. Med tiden vil du kunne læse om, hvordan man fanger havørred, hvornår man fanger havørred, hvad spiser havørreden, blink og fluer til havørred og ikke mindst, hvor fanger man havørred.

 Har du emner indenfor kystfiskeriet du mangler viden om er du velkommen til at kontakte mig… Glemmer nogen gange, hvad det var jeg gerne ville vide dengang.