Seeker ISP – Intense Strike Point – Kystblink til havørred
Seeker ISP blinket fra Savage Gear til kystfiskeri efter havørred fra kommer vi rundt om i dette indlæg. Der kommer beskrivelse af gangen i vandet, kasteegenskaber og tips til indspinningen m.v. Kan allerede afsløre nu, at Seeker ISP er et super godt blink til kystfiskeri efter havørreder.
Seeker ISP – farver og vægte
Seeker ISP blinket kommer i en række farver og vægte, der dækker det danske kystfiskeri efter havørreder under alle forhold. Om du fisker i fjordene eller over dybere vand sommer eller vinter, kan du blive dækket ind med dette blink. Overvej hvilke pladser du kommer til at fiske på og, hvilke årstider du fisker inden du anskaffer dig nyt grej. Som udgangspunkt er koldt vand og kradse farver godt, hvorimod det i varmt vand virker bedre med naturlige farver. Du kan læse mere om farvevalg til kystblink her.
Rigtig afstemt grej med pladsen er en fornøjelse. Kræver pladsen lange kast, og vanddybten er til det, skal du ikke nøjes kun med de mindste. Fisker du i fjordene skal det ikke være de største. Køb ind så de passer til kystpladsen.
Vægt/længde: 16 g. / 87 mm. – 23 g. / 28 mm. – 28 g. /102 mm. og 32 g. / 107 mm.
Hvert blink kommer monteret med 2 springringe, så du undgår brækstangseffekten. Samtidig følger der to kroge med. En enkeltkrog og en trekrog der begge er monteret i springringen på blinket. Inden fiskeriet startes, fjernes den ene krog, man ikke vil benytte. Nemmere kan det ikke blive.
Benyt forskellige kroge efter forholdene
Hvornår man bruger, hvilke kroge er op til ens egen overbevisning. Selv benytter jeg altid enkeltkrog, hvis der er grumset vand og flydende ålegræs m.m. i vandet. I grumset vand hugger havørrederne ofte hårdere og mere kontant end i klart vand, da de ikke har så lang tid til at overveje om de skal eller ej, inden agnen forsvinder igen – hugger de hugger de hårdt. 3-krogen benytter jeg til gengæld på de dage, hvor havørrederne er svære at kroge, og ofte slår til blinket. Som regel sker dette i klart vand, hvor de har god sigt og tid til at overveje, om det er besværet værd. Under forhold som disse har de 3 krogspidser ofte en bedre krogningsrate end enkeltkrogen. Hvad man vælger er ofte en trossag, men ofte virker ovenstående.
Kasteegenskaber
Seeker ISP har en vægten fordelt i bagenden i en klump. Vægten i bagenden gør den ikke flakser i vinden, men skærer sig igennem, og kaster meget langt i forhold til almindelige pladeblink. Ved lange kast vil man ofte i blæsevejr få en linebue, der gør man mister kontakten til blinket. Denne mistede kontakt kan synes som en lille ting, men på de dage, hvor havørrederne går og piller, og hugger forsigtigt, kommer man ofte for sent med modhugget, inden det har forplantet sig i stangen. Derudover belaster en stor linebue også hjulet under indspinningen af blinket og slider unødvendigt. Meget af dette kan afhjælpes ved, at sænke stangspidsen i vandet, når blinket er 3/4 ude. Blinket har stadig fart på, mens linen pga. vandmodstanden bremses ganske let. Dette retter linen ud, så du hurtigt har direkte kontakt til dit blink.
ISP – Intense Strike Point
Instense Strike Point består af 3 prikker bagerst på blinket. De 3 for det menneskelige øje ubetydelige prikker er flourocerende og uv-farver og har en helt anden effekt på havørredernes øjne end på de menneskelige. Havørrederne kan godt se ultraviolette farver og for dem, er dette hugpunktet – Strike Point. At de kun er på den ene side og forneden har ingen betydning. Blinket flakser igennem vandet ved inspinning og ved spinstoppet som ofte udløser hug af følgende havørreder, roterer blinket så hurtigt 360 grader rundt, at hele bagenden nu bliver et stort hugpunkt – lige foran krogen. Dette er ikke mindre end genialt udtænkt, til at ophidse en tvivlende havørred. ISP vil helt sikkert forbedre statistikken for ens fangster gennem sæsonen.
Spinstop med Seeker ISP
360 graders rotation ved spinstop, giver blinket et fantastisk liv, når den langsomt daler ned gennem vandsøjlen. Blink og vibrationer bliver udsendt, mens det roterer og samtidig bliver bagenden nu fuldt oplyst. Med ISP har den lige det ekstra, der får en følger til at blive en fast fisk for enden af din line. Forestil dig en følgende havørred komme komme efter blinket og glimtvis kan se de 3 prikker (ISP), og man så laver et spinstop. Nu bliver de 3 lysende prikker til et stor oplyst område – lige foran krogen.
Husk altid regelmæssige spinstop når, du fisker og få dem ind på rygraden. Længden af dine spinstop kan variere efter de fysiske forhold som vanddybten men også af fiskenes humør. Nogen dage giver et længere spinstop fisk, mens det andre dage er speedspin og masser af små korte spinstop. Spinner du ind i hurtigt tempo, vil blinket komme til at gå højere i vandet, og dine spinstop kan være længere. Langsom indspinning der får blinket til at gå dybere, giver mulighed for kortere spinstop. Er fiskene til langsom indspinning og korte spinstop, kan du løfte blinket ved et par hurtige omgange på hjulet, mens du løfter stangspidsen. Dette vil løfte blinket op i vandsøjlen, så du kan fortsætte den langsomme indspinning uden at sidde i bunden.
Indspinning med Seeker ISP
Indspinningen med Seeker ISP er der der skal arbejdes. Varier indspinningen så du hele tiden går op og ned i fart. Speed spin og spinstop, langsomt og sæt fart på igen og hele tiden varier indspinningen. Det kan godt være du får de fleste fisk med en bestemt hastighed, men det er ofte alt det, du gør før, der vækker havørredens nysgerrighed. Når nysgerrigheden er vakt (og den følger), så venter den bare på rette øjeblik/hastighed/grund til at angribe/hugge på blinket. Arbejd hele tiden med din inspinning. Du kan læse mere om indspinning her.
Konklusion på Savage Gear Seeker ISP
Udseende ✅
Gangen i vandet ✅
Kasteegenskaber ✅
Opførsel ved spinstop ✅
Seeker ISP skal nok overliste mange havørreder på kysten. Finishen er god, gangen i vandet i top og med dens opførsel under spinstop, hvor den langsomt daler, mens den roterer, og udsender blink og vibrationer, gør den til et godt valg til kystfiskeri efter havørreder. Hugpunktet der går fra glimtvis at vise sig til at blive fuldt oplyst under spinstop, er måske dens stærkeste side. Genialt udtænkt.
Seeker ISP kan bl.a. købes her, hvis du er fristet til at prøve blinket. Er du mere til gennemløbere kan du læse om LT Seeker her.
Fluorocerende farver til havørreder
Hvis man er i tvivl om havørreder kan se farver, så er svaret, at det kan de. Havørreder har farvesyn. Havørredens synsceller består af både tappe og stave, og kan derfor skelne imellem farver i dagslys. Tappene virker i dagslys, og stavene der er mere lysfølsomme om natten. Du kan læse mere og dybere om emnet her på fiskogfri.dk
Trollingefiskerne, fluefiskerne og flere og flere spinnefiskere har taget de flurocerende farver til sig med gode resultater, og med Seeker ISP har du også mulighed for at komme med på vognen. Claus Eriksen fra GoFishing har skrevet dette indlæg om sine erfaringer med fluorocerende farver til sine kystfluer, du kan overføre til dine egne blink.
Knæk og bræk med Savage Gear Seeker ISP blinket til havørreder.
3 Responses
[…] Fokuser på at fiske blinket med små spinstop. Spinstoppene får blinket til at falde og fluen til at hænge frit i vandsøjlen og væk fra hovedlinen – et kort øjeblik. Lige præcis på dette tidspunkt hugger havørreden ofte – altså når fluen svæver frit under spinstop. Et blink som f.eks. Seeker ISP fra Savage Gear er som skabt til dette. Med sin 360 graders rotation ved spinstop falder den ganske langsom samtidig med den udsender blink og vibrationer. Ophængerfluer kan holdes i frit svæv længere tid med blink af denne type end med f.eks. et almindelig pladeblink. Du kan læse en anmeldelse af Seeker ISP her. […]
[…] gode blink og kystwoblere til havørreder kan du læse videre om 5 gode kystblink til havørreder, Seeker ISP og Savage Gear […]
[…] Seeker ISP har efterhånden utallige havørreder på samvittigheden. Blinket har rigtig gode kasteegenskaber og indspinningsmuligheder, hvor man virkelig kan variere blinkets gang. Det der gør Seeker blinket til en man må have, er egenskaberne ved spinstop, hvor den snurrer rundt om sig selv ned igennem vandsøjlen. Det gør, at den synker væsentlig langsommere end et blink, der ikke gør. Mens den snurrer rundt ved spinstop, udsender den blink, reflektioner og drejer ud til siden som et såret byttedyr. Det får ofte havørreden til at hugge. Med Seeker ISP i forskellige størrelser i æsken kan du komme rigtig langt med kystfiskeriet efter havørreder. Du kan læse mere om Seeker ISP her. […]