Fisk dit blink eller flue rigtig på kysten
Kystfiskeri efter havørred er ikke den nemmeste niche som lystfisker, men man kan dog spare sig selv for en del nederlag, hvis man tænker sig om, og man fisker sit endegrej rigtig efter havørred. Inspinningen af sit blink eller kystwobler har ofte afgørende betydning for, om der er fisk eller ej. Jeg komme her med en overordnet filosofi om det at fiske havørred på kysten. I andre indlæg vil jeg gå dybere ned i metoder.
Tænk som en løve når du spinner ind
Forestil dig en løve på den afrikanske savanne der skal jage et andet dyr. Løven har sit instinkt og jagterfaring. Hurtig kan den afgøre, hvilket dyr der potentielt er chance for. Det er ikke nødvendigvis den der er tættest på, størst eller mindst. Det er ofte den der afviger fra normalen på en måde, som gør den lettere at fange. Mindst mulig energi og indsats og størst mulige udbytte. Nøjagtig på samme måde skal man tænke, når man fisker havørred.
Spinstop og varieret gang
Spinnefisker man på kysten med blink efter havørred, skal blinket opføre sig så naturligt som muligt i vandet – med små afvigelser. Det er de små afvigelser, der indikere den er et nemt bytte, og udløser hugget fra havørreden. Spinstop og varieret gang der afviger lidt fra normalen af, hvad et byttedyret normalt ville gøre, udløser ofte hugget. Når jeg skriver, det skal afvige fra normalen, skal det selvfølgelig ikke være som unormal hurtig eller frisk. Ingen løve vil jage den hurtigste buk – spild af tid og energi. Med flue på kysten, hvad enten det er med fluestangen eller med spinnestang og bombardaflåd, skal man tænke på samme måde.
Fisk med det havørreden forventer at finde
Tænk ligeledes over agnen du fisker med. Den skal passe til den biotop, der findes på bunden og i området. Hvor lever de forskellige byttedyr og, hvordan opfører de sig normalt. Tanglopper findes f.eks. stort set ikke ude over ren sandbund. Den har sit skjul i de kystnære tangplanter, og findes derfor massivt i disse områder. Har du en imitation af en tangloppe som f.eks. kobberbassen vil du opnå bedste resultat med at fiske den i de områder, hvor den også har sit naturlige skjul. Havørreden kan i perioder være meget selektiv i sit fødevalg, og går den efter tanglopper, er den der, hvor koncentrationen og muligheden er størst.
Imiterer du tobis, der gerne svømmer over sandbund (hvor den også graver sig ned), er det i nærheden af disse steder, du skal bruge din energi. Havørrederne forventer at finde tobis nær sandbund i sæsonen, så det vil falde den naturlig at jage tobis her. Hver sæson har sine byttedyr, og kender man dem, og fisker med imitationer af disse de rigtige steder, er man godt på vej til større fangster.
Fisk dine imitationer rigtig
At fiske en tangloppe rigtig kan være at lade den svømme ganske langsomt forbi i mellemvandet en halv til en hel meter fra tangbælter eller i mindre åbne områder blandt disse. På denne måde fisker du det rigtige sted og du gør den til et nemt byttedyr. Er havørreden låst fast på at spise tanglopper, skal den nok finde det rigtige sted. En tangloppe med en meter til sikkerhed er et meget nemt bytte
Fisker du med blink efter havørred skal du som tidligere skrevet være opmærksom på ingen løve vil jage det hurtigste og mest raske dyr. Når du fisker med blink efter havørred, skal du forestille dig, du er en syg eller halvsløj fisk, når du spinner ind. Få det ind på rygraden og det vil forøge dine fangster væsentlig – forudsat du naturligvis fisker det rigtige sted. Få dit blink til at ligne et nemt byttedyr og havørreden vil vælge den frem for et raskt byttedyr. En fejl mange ofte gør, er at fiske sit blink som en rask fisk i topform. Det giver også fisk på et tidspunkt, men du kan forbedre resultatet væsentlig ved at tænke på løven på savannen. Forestil dig inde i dit hoved du er, hvad du fisker med.
Lær dit endegrej til havørred at kende
For du skal have en chance for at fiske rigtig med dit endegrej, er du nødt til at være 100% klar over, hvordan det opfører sig i vandet. Det nytter ikke noget det først fisker rigtig, når du selv kan se blinket eller fluen, lige inden du skal foretage dig et nyt kast. Hvert blink eller flue til havørreden skal du kende på rygraden, hvordan det opfører sig når du tager linen ind. Du skal vide hvilken hastighed der er optimal, hvilken vanddybde den befinder sig i, når du spinner ind i et givent tempo, og du skal vide hvor hurtig dem synker ved spinstop. Når du ved det så kan du fiske dit blink eller flue lige præcis der og hvor du ønsker det i en bestemt dybde.
Sæt en time af engang imellem til og stå på sandbund i vindstille vejr og se hvordan dit endegrej opfører sig under vandet. Eksperimenter med hastigheder, spinstop og se hvad små slag med stangtoppen kan gøre ved dit blink. Ret hurtigt vil man se, hvordan blinket eller fluen tages bedst ind. Kopier dette når du “rigtig” fisker havørreder over den mørke bund.
Storfangere til havørred
Hvert andet eller tredje år kommer der en ny storfanger på markedet. Alle fisker med den og fanger fisk, endnu flere køber den, og der bliver fanget endnu flere fisk med den. Jeg har selv efterhånden været igennem mange storfangere, men ingen af dem slår et blink eller flue, man kender opførslen på under vandet, og som er fisket rigtig. Sæt lidt tid af engang imellem til at lære dit grej at kende. Er du i tvivl om, hvilke blink du skal vælge, kan du læse mere om grej, blink, farver på blink og, hvilke gode blink til havørreder der findes her.
4 Responses
[…] ikke direkte jagende havørreder. Jeg henviser i stedet til denne, så jeg ikke gentager mig selv. Du kan læse artiklen her. // Havørrederne og klart vand I klart vand kan havørrederne ses agnen på lang afstand, og er […]
[…] Fisker man koncentreret med disse få udvalgte fluer i det nedenstående, er det min påstand, at man fanger langt flere havørreder end ved, hvileløst at kigge i flueboksen efter en der virker – og hovedløst skifte i tide og utide. Læs evt. senere indlægget om at fiske sit blink eller flue rigtigt her. […]
[…] med et 10 grams blink. Sørg for du er dækket ind til både det lave og det dybere vand og husk at fiske dit blink rigtigt. Når du fisker med blink, vil du i perioder desuden kunne forbedre dine fangster med en ophænger. […]
[…] her og få inspiration til at forbedre/forandre dit eget fiskeri. Læs evt. også indlægget “Fisk dit blink eller flue rigtigt” for yderligere […]