Hornfisk – sådan fanger du dem
Hvordan fanger man hornfisk, blink og fluer til hornfisk, Silkekrogen til hornfisk, medefiskeri efter hornfisk er emner jeg vil komme ind på i dette indlæg, som er et højdepunkt for mange lystfiskere, der ikke er låst fast på havørreder. Hornfiskene kommer i stort antal, og kan fanges fra moler, stensætninger, i havne og direkte fra kysten fra midten af april og frem til midten af juni måned. Højsæsonen er næsten uden udsving altid de første 14 dage i maj måned.
Hornfiskens levesteder
Hornfisken overvintre vest for Irland og med det tiltagende lys i forårsmånederne, begynder den sin vandring mod bl.a. de danske kyster for at gyde. Hornfisken ligger sine æg kystnært i tangplanterne, hvor æggene klæber sig fast, indtil 1 cm små hornfiskeunger 1 mdr. senere udklækkes. Når gydningen er overstået, står den på det store ædegilde kystnært indtil starten af juni måned, hvorefter de begynder og trække sig ud på dybere vand, og lever mere spredt indtil efteråret. Hen på efteråret begynder de at svømme til deres overvintringsplads vest for Irland.
Hvor fanger man hornfisk
Hornfisken skal når den kommer for at gyde ligge sine æg i tangbælterne. Det er netop i tangbælterne hornfisken kan fanges, hvilket betyder du kan springe over de steder, hvor der er ren sandbund. Over ren sandbund vil hornfisken sjældent opholde sig i længere tid.
Tangbælterne langs kysten fungerer på samme måde som vores motorveje. Langt de fleste af hornfiskens byttedyr lever også i dette område, og når man ligger det sammen med det også er her de gyder deres æg, giver det mening at koncentrere sit fiskeri her.
Silkekroge til hornfisk
Silkekroge til hornfisk er en fantastisk effektiv metode til at få flere hornfisk til at blive siddende på, når de hugger. Når først hornfiskens tænder sidder viklet ind silkekrogen, kommer den sjældent der fra igen. Alle hornfiskens tænder er bagudrettede, og i silkekrogen fine tråde sidder tændernes fast. Så længe der holdes et jævnt pres på hornfisken mister man den sjældent. Ruller den rundt et par gange og rusker lidt med hovedet, sidder den uhjælpelig fast. Modhug når man fisker med silkekroge er streng forbudt. Der skal bare holdes jævnt pres, og så skal hornfisken nok selv sørge for og vikle sig ind. Giver man modhug risikere man og rykke trådene ud, der kan sidde yderligt i hornfiskens næb.
Silkekroge er rigtig god til og undgå bundbid og vildfarene kroge fra børn og mindre øvede kastere. Da der ikke sidder ”rigtige” kroge på dit blink, vil et blink med silkekroge ofte glide over en anden lystfiskers line, hvorfor metoden er særlig god, når man fisker på pladser med mange andre lystfiskere. Når du fisker med silkekroge vil havørreder ikke blive siddende på blinket. Det skal man naturligvis være klar over, hvis ”uheldet” skulle være ude. Når du fisker med silkekroge fjerner du 3-krogen fra blinket og sætter silkekrogen på i stedet.
Kroge til hornfisk
Hornfiskens lange smalle næb gør den svær at kroge med de almindelige størrelser 3-kroge, der sidder på de fleste kystblink. Næbet kommer ofte til og glide ned imellem langs kroggabene på 3-krogene, uden den bliver kroget ordenligt. Ofte mærker du det kun som et slag og en kort opstramning, hvorefter linen bliver slap igen. Udskifter man i stedet krogene til mindre kroge, er chancen langt bedre for at hornfiskens næb sidder fast. Med mindre kroge er det ikke længere muligt, at næbet glider ned langs krogbøjningen. Størrelse 8 og 10 3-kroge til blink kan anbefales. Forlæng gerne med ca. 5 cm 0.30-0.40 nylonsnøre imellem blink og krog. Når du benytter 3-kroge med de ca. 5 cm line imellem, har du også i modsætning til, når du fisker med silkekroge også chancen for havørred.
Husk og kigge linen mellem krog og blink igennem engang imellem. Hornfiskens mange små tænder rasper hurtigt i din line.
Blink til hornfisk
Hornfisk lever hovedsageligt af sild, tobis, hundestejler, rejer og tanglopper i de danske farvande. Fisker du med blink, er det altså sild og tobis, du skal efterligne. Det gør stort set alle blink til kystfiskeri, men alligevel er der ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit blink til hornfisk. Brede buttede blink med stort svaj vil ofte resultere i en del fejlhug. Hornfiskens næb vil simpelthen ikke nå og smække næbbet om den mundfuld. Lange smalle blink med begrænset gang vil derimod resultere i langt flere krogninger, da deres næb nemmere kan glide ned mod krogen, når den lukker det sammen om dit blink. Blink som Sølvpilen og Jensen Tobis er klassikere til hornfisk og kan anbefales.
Medefiskeri med bobbelflåd efter hornfisk
Bobbelflåd og strimler af fisk er en effektiv måde til og fange hornfisk. Nogen dage er det den langt mest effektive metode til hornfisk. Fiskeriet er hyggeligt, samtidig med man kan hvile sin kastearm lidt. Et bobbelflåd fyldes halvt op med vand og der laves en afstand på 1-1.5 m ned til en 3-krog.
Størrelse 10 og 12 er gode til medefiskeri efter hornfisk. Strimler af sild er gode, men gå ikke fejl af også og bruge strimler af hornfisk. Hornfiskens skin er meget stærkt, hvorfor strimler af hornfisk sjældent falder af under kast. Sæt 2 af 3-krogenes kroge i skinsiden og kast ud. Hold hele tiden afhængig af vind og strøm forholdsvis stram line til flådet. Stram line er vigtig i forhold til og kunne give et hurtigt og effektivt modhug men ligeså meget for at undgå du pludselig står med 10-15 meter line der ligger i vandkanten og ruller rundt imellem sten, sand, tang og tangplanter. Det kan slide unødvendigt meget på linen, der gør den knækker på et tidspunkt. Strimlerne kan du skære ud i en aflang trekantet form eller en helt lige strimmel. Lav den dog så bred at 2 af 3-krogens kroge kan side i strimlen. Længden skal være cirka 5-7 cm. Sker der ikke noget når flådet ligger stille derude, så prøv og spinne meget langsomt ind. Mærker du et hug stopper du indspinningen og lader fiskestrimlen dale langsomt ned i vandsøjlen som en såret fisk. Hornfisken der slog til din agn vender lynhurtigt om og angriber en sidste gang kort efter. Hold øje med flådet og vær klar med dit modhug.
Fluer til hornfisk
Hornfisken jager med synet, og den ser fantastisk. Selv de mindste fluer skal hornfisken nok få øje på. Imitationer af alt fra de mindste tanglopper til de største streamere der imitere tobis, kan benyttes med succes. Kroggabet er ligesom med 3-krogene en vigtig faktor. Jo mindre kroggab jo større chance er der for, at hornfisken bliver siddende. Små fluer der imiterer tanglopper, er derfor uhyre effektive. Hugger hornfisk på imitationer af tanglopper, vil den ofte blive siddende pga. det lille kroggab. Med de større streamere vil du ofte opleve flere fejlhug. Fluerne kan enten fiskes med bombardaflåd med 2-3 meter line ned til fluen eller med fluestang. Som ny fluefisker er det en fantastisk fisk og komme i gang på. Ofte vil man som sidegevinst, også kunne lokke en ørred på krogen.
Indspinningsteknik til hornfisk
Indspinningen til hornfisk må gerne være hurtigere end, hvad man normalt vil gøre til f.eks. havørreder. Lav et par korte spinstop undervejs under indspinningen. Ofte hugger følgere, når man starter indspinningen igen. Normal indspinning som til havørred giver også fisk, så du kan godt fiske begge dele. Hurtigere indspinning er dog ofte bedre til hornfisk. En anden variant af indspinningsteknik er den ekstremt hurtige. Når hornfiskene har sikret den næste generation, begynder de og æde, og så går den vilde jagt på alt spiseligt. Indspinningen skal ske med højt hævet stang, og så hurtig dit blink skøjter hen over overfladen. Vip lidt med stangen så blinket springer ud af vandet, og ligner en flygtende tobis. Hornfisken ser og hører den flygtende tobis, og går på jagt. Når der er flest, kan du se deres næb i overfladen, når de jagter dit blink. Har du nogen hornfisk efter laver du et kort spinstop, sænker stangen og spinner ind i normalt tempo. Hornfisken hugger ofte med det samme herefter. Benytter ofte selv den ekstremt hurtige indspinning de første 15-20 meter af hvert kast for at tiltrække hornfiskenes opmærksomhed, hvorefter jeg går over til hurtig indspinning med spinstop.
Hug fra hornfisk
vil man i højsæsonen opleve masser af. Et lille trick til at få flere til at blive siddende ligger i hornfiskens måde og jage på. Hornfisken bruger sit lange næb til og slå til eventuelle byttedyr og såre dem. I fuld fart svømmer den mod byttedyret, slår til det og vender herefter rundt for at samle det op eller genoptage jagten på det sårede dyr. Den viden kan du bruge, når du mærker hug. Lav et kort spinstop og prøv om du kan få dit blink til næsten at stå stille i vandet. Hornfisken når imens du laver spinstoppet, at vende rundt og hugge for anden og sidste gang.
Vil man vide mere omkring hvordan man fanger hornfisk kan du se nedenstående informative film