Liner til kystfiskeri
Liner til spinnefiskeri efter havørred på kysten
Der findes mange fletliner, fusionsliner og nylonliner til kystfiskeri efter havørred, som kan benyttes, men jeg vil her give mit bud på 6 liner til kystfiskeriet, som virker, og som holder. Der findes mange flere liner end dem jeg nævner her, og med tiden finder du selv din favoritline til kystfiskeriet. De nævnte liner ved jeg fra egne erfaringer, der holder og en enkelt via andre kystfiskere.
Når det endelig lykkedes at kroge en havørred på kysten, er linen det eneste der er imellem dig og havørreden. En god og pålidelig line, der ligger sig godt på hjulet, og som holder til det hårde fiskeri, er en nødvendighed for både for at få havørreden sikkert på land, undgå for meget mistet endegrej, længere kast og bare gøre fiskeriet så let som muligt for sig selv.
Liner til kystfiskeri er et meget dårlig sted at spare, hvad enten det er en fletline eller en nylonline – en dårlig billig line kan hurtig koste mere i mistet endegrej, end det en dyr line koster. Værst af alt så kan det koste drømmefisken.
Nylonliner til kystfiskeri
Nylonlinerne er prisbillige, og du kan få meget for pengene. De er ikke så slidstærke som de flettede liner, men prisen gør, du kan udskifte linen oftere uden den store økonomiske belastning for budgettet. Ulempen ved nylonlinerne er, at de er elastiske så et forsigtigt hug fra en havørred på lang line, vil man ofte ikke bemærke – med en uelastisk fletline mærker man selv de mindste hug. Prisen taler derimod klart til nylonlinernes fordel. Alt efter mærke kan du fylde spolen op indtil flere gange for samme penge, som en flettet line koster.
Kastelængden på kysten
Kastelængden er, noget mange går op i. De fleste havørreder går dog ganske tæt på land. Med en nylonline i 0.25 og en brudstyrke på omkring 5 kg. får du rigelig kastelængde til langt de fleste havørreder på kysten. Når linen er slidt, kan du uden store økonomiske overvejelser udskifte den.
Fletliner / fusionsliner til kystfiskeri
Både de flettede liner og fusionslinerne er lavet af mange fibre. Forskellen er, at med fusionslinerne er fibrene hærdet sammen kemisk, der giver den flade struktur fusionslinerne har. Fletlinerne er derimod flettet sammen, og er mere runde i formen som en almindelig nylonline.
De flade fusionsliner har teoretisk set en større risiko ved at miste mere af dens brudstyrke ved et møde med sten eller andre skarpe genstande. Den runde fletline kan derimod klare et par ridser mere, men under praktisk fiskeri har jeg ikke oplevet det have nogen betydning. Da hverken flettede liner fusionsliner er elastiske stiller jeg selv bremsen en anelse løsere, end jeg vil gøre med en elastisk nylonline.
Med flettede liner eller fusions liner kan du gå væsentlig ned i diameter og derved opnå længere kast på kysten. 0.12 – 0.15 foretrækkes. Pga. den manglende elasticitet mærker du langt bedre selv de mindste stød og slag, en havørred måtte give – også selvom det sker helt ude i kastet. Krogningen af en havørred på lang line med disse liner er også langt mere effektiv, da krogen kan sættes hurtigt og sikkert med et hurtigt kontant modhug, der straks forplanter sig ud i dit endegrej.
Personligt vil jeg ikke anbefale spoler med 110 m line på. Til at starte med er der line nok på til langt de fleste fisk, men knækker linen 50 m ude, så står du med en ubrugelig line. Køber du istedet direkte i butikken, og får det påspolet eller køber en bulkspole, så tag hellere 200 m så der er noget at give af. Når linen er godt brugt og slidt, kan du tage din ekstraspole og starte med at spole den slidte del på først på den nye spole, så den friske bagerste (fra den gamle spole) nu kommer yderst. På denne måde kan du spare lidt på den lange bane.
6 gode liner til kystfiskeri efter havørred
-
-
Sufix XL Strong nylonline
Suffix har lavet denne nylonline som klart kan anbefales, hvis man vil have en pålidelig slidstærk, blød nylonline med lav hukommelse og høj brudstyrke. Linen er ikke så elastisk som mange andre nylonliner, hvorfor du har bedre kontakt til dit endegrej. Er du til nylonline er dette en af de bedste på markedet i dag. Linen kan købes i spoler på 300 og 600 m her. Du kan se den her.
-
Berkley Fireline
Berkley Fireline er nok den mest solgte fusionsline på markedet i dag. Fusionslinen er pålidelig, hvad angår knudestyrke og brudstyrke og kan ofte findes til fornuftige priser på nettet eller hos din lokale grejhandler. Køber du bulkspoler kan du ofte spare mere og få hjulet fyldt helt op med fletline. og du har godt kontakt til dit endegrej. Slidstyrken er helt i top, og selv ved hårdt brug, holder den meget længe. Du kan se den her.
-
Suffix 832
Suffix 832 fletlinen kan klart anbefales. Linen holder, hvad den lover, og du har godt kontakt til dit endegrej. Slidstyrken er helt i top, og selv ved hårdt brug, holder den meget længe. Helt igennem et sikkert valg mht. line til dit kystfiskeri Du kan se den her.
-
Berkley Fireline Crystal
Crystal Fireline fusionslinen er meget smidig og nem at håndtere. Den er stadig uelastisk som andre flet- og fusionsliner. Linen har høj slidstyrke, og holder længe, selv når den bliver brugt meget. Linen har ikke tendens til at flosse. Berkley Fireline Crystal kan klart anbefales til kystfiskeri efter havørred. Du kan se den her.
-
Sufix Pro 8 fletline
Nyeste line fra Suffix som har fået stor ros af de kystfiskere der bruger den. Knudestyrke, slidstyrke og en lavere friktion gør denne line til en absolut topspiller på markedet til kystfiskeri. Jeg har endnu til gode og få den afprøvet selv, men dygtige kystfiskere med 100+ ture om året roser den. Du kan se den her.
-
Spiderwire Ultracast Invisi-Braid
Spiderwire Ultracast Invisi-Braid linen er uelastisk og nemt og have med at gøre. Den minder umiddelbart lidt om Fireline Crystal. Linen er slidstærk, holder godt i knuder og har en rigtig høj brudstyrke, hvor f.eks en 0.12 kan holde hele 9,1 kg. Spiderwire Ultracast Invisi-Braid linen kan klar anbefales til kystfiskeri efter havørreder, hvor du får en line med lille diameter der kan holde selv de største havørreder Du kan se den her.
-
Berkley not-a-knot
Til de flettede liner eller fusionslinerne kan man med fordel benytte not a knot, hvor linerne bevarer deres brudstyrke, da man undgår knuder af nogen art. Med not-a-knot binder du ingen knuder, og den er ganske nem at bruge selv med kolde fingre. Selv benytter jeg som oftest 70-80 cm fluorocarbon som forfang bundet fast i en Owner svirvel og derfor ingen not-a-knot, men de virker, og holder 100%. Har du svært ved at huske knuder, kan not-a-knot klart anbefales.
Fluorocarbon til forfang/slagline
Til kystfiskeri efter havørreder benytter jeg altid fluorocarbon som forfangsline til mine blink og kystwoblere. Fluorocarbonen er usynligt for havørredens øjne, da det har samme lysbrydningsindeks som solens stråler. Det betyder man godt kan gå lidt op i diameter for at få ekstra slidstyrke.
Jeg har i mange år brugt Riverge Ace fluorocarbon som er utroligt slidstærk og virker efter hensigten. Dog er jeg nu skiftet til fluorocarbon fra Savage Gear. Deres super soft fluorocarbon er faktisk super soft i forhold til den fra Riverge Ace. Den ekstra bløde line giver, uden jeg har nogen tekniske målinger, mere liv til dit endegrej idet den nemmere og mere ubesværet kan lade grejet svinge fra side til side og bevæge sig frit i vandet. En stiv line vil suge for meget energi ud af dit endegrej.
Super soft fluorocarbon fra Savage Gear kan klart anbefales som forfangsmateriale til kystfiskeri, hvis du vil have mere liv i dit blink eller wobler.
Forfanget laver jeg lidt over en meter lang bundet fast mellem en lille svirvel til fletlinen. Længden på forfanget er måske til den lange side, men det giver igen mere liv til endegrejet. Et kort forfang på under 50 cm vil endegrejet miste noget af sine sving, fordi den svirvlen modarbejder. Klipper forfanget og skifter, når det kommer under 60 cm.
1 Response
[…] 0.25-0.30 og fletline fra 0.08 og op til 0.17 (0.12-0.13 er ganske gode). Du kan her læse mere om liner til kystfiskeri. Blinkene skal være lange og slanke så de imiterer tobis. Brede blink kan de have svært ved at […]