Tobis – havørredens byttedyr
I det tidlige forår kommer de første tobis ind i det kystnære vand. Et af havørredens foretrukne byttedyr. Havørrederne følger lige efter med samme formål som tobisen. Varmt vand, kilden til det første liv, og for at æde sig tykke efter vinteren.
Tobis og havørreder
Som Kystfisker efter havørreder er det vigtigt at holde øje med, hvornår byttedyret tobisen dukker op. Som regel kan man rende ind i ren fiskebonanza, når sultne havørreder kaster sig over et af deres vigtigste byttedyr i foråret. Tobisene kommer ind og er selv på jagt efter plankton og smådyr og derefter kommer havørrederne og jager dem rundt inde i badekarrene.
Tobisen æder planktondyr, og da de udvikler sig hurtigst i varmt vand, er det i det kystnære vand de kommer først. Når tobisen ikke jager ligger den ofte nedgravet i sandet. På engelsk kalder man den også for ”sandål”. At den ligger nedgravet i sandet, kan bruges, når du fisker. Fisker du over varieret bund så prøv spinstop over sandbund, hvor blinket eller wobleren går ned og ligger sig på bunden. Er der ørreder efter tobisen, kan de finde på at ”samle” dem op eller hugge, så snart de letter fra sandet. Havørrederne ved godt, hvor tobisene holder til, og patruljere ofte nær sandbund, når de jager tobis.
De holder sig som regel i de mørke områder med skjul, hvor de venter på, at kunne angribe en uvidende tobis på vej til middag i det kystnære vand.
Senere på sæsonen lever og svømmer tobisene i større eller mindre stimer over hele kysten. Er der mange tobis i vandet, er der også en god chance for, at havørrederne går efter tobis. Det af havørredens byttedyr der er flest af på kystpladsen, er ofte det havørrederne vælger og jage. Reglen holder ikke altid stik men et godt udgangspunkt, når man starter sit fiskeri efter havørreder. Natfiskeri efter havørreder skal man heller ikke glemme at ligge nogen kast over sandbunden. Havørreder på tobisjagt kan godt finde på og jage over sandbund i de mørke timer. Hold øje med springende tobis. Ofte springer de for at undslippe noget større nedenunder – havørreder. Læg dit kast lige oven i hvor tobisene sprang fri af vandet. Havørreden kan hugge næsten inden, du starter indspinningen, da den forveksler kystblinket eller kystwobleren med en tobis, der lige er landet fra sit spring og derfor et nemt bytte. Havørrederne bliver sjældent skræmt af et kast lige oven i, hvor tobisene sprang.
Kystwoblere er perfekte til at imitere tobis, og bør derfor være i enhver kystfiskers grejæske. Savage Gear Sandeel er en tro kopi af en tobis og ekstrem effektiv. Du kan læse om Sandeel kystwobleren her.
Læs også artiklen ”havørredens byttedyr – maveindholdet”
2 Responses
[…] 2. Bornholmerpilen Endnu en efterhånden klassiker til havørreder (fra 2005) der har givet lystfiskere mange havørreder på kysten. Bornholmerpilen imitere et af havørredens foretrukne byttedyr – tobisen. Blinket findes både som gennemløber og med fast montering. Gennemløbere giver bedre kontakt til krogen, og du undgår brækstangseffekten som den fastmonterede kan give. De fastmonterede er dog nemmere og have med og gøre når der skal skiftes blink, men bruger gerne selv lidt tid ekstra på gennemløberne. Bornholmerpilen har sin vægt i bagenden af blinket, hvorfor kasteegenskaberne er helt i top. Selv i blæsevejr kan den skære sig igennem vinden. Bornholmerpilen findes i både en smal og i en bred model. Hvor den brede giver mulighed for langsommere indspinning pga. den større bæreflade. Vil du læse mere om form og vægt på kystblink til havørreder kan du gøre det her. Af lignende blink i samme stil kan du også få Sølvpilen og Sømmet, men disse to blink har dog ikke helt de samme kasteegenskaber, da de ikke har fået fordelt vægten på samme måde i bagenden som på bornholmerpilen. Du kan læse mere om tobisen her. […]
[…] Tobisimitationer Havørreder elsker tobis, og der findes rigtig mange gode imitationer. En af de nyere typer af tobisimitationer er Flatwing Tobis. De bindes i forskellige mønstre men har alle en rigtig god imiterende gang i vandet. De lange materialer i Flatwing Tobis giver et farvespil og en gang i vandet, der får dem til at se meget levende ud. Du kan se en af dem her på kystfluer.dk. Når først de første tobis dukker op i foråret, så kan en Flatwing Tobis på forfanget gøre en nuldag til en af de rigtig gode dage. Læs evt. mere om Tobis her. […]