Havørredens byttedyr – maveindholdet
Havørredens byttedyr og især det pt. foretrukne på din kystplads finder du bl.a. ved at undersøge indholdet af maven. Jo flere havørreder du fanger, jo mere retvisende et billede får du af havørredens byttedyr netop nu. Undersøg altid maveindholdet.
Få et forspring – kend havørredens byttedyr
Når du har ”indsamlet” dine data, bliver valget af endegrej til havørreden væsentlig nemmere på næste kysttur. Du får et forspring, og dine fangster øges, da du har fingeren på pulsen. Samtidig undgår du, at skulle hele æsken igennem, før der er gevinst. Gør det løbende året rundt når du alligevel tager fisk med hjem. Fordi man fanger en havørred på noget, betyder det ikke, det er det, de går mest efter.
Billederne i denne artikel er havørreder fanget sidst i uge 9 og i starten af uge 10 2015. Alle 4 havørreder er taget i badekarret langs kysten på 1-1.5 m vand og 5-10 m fra land. Alle 4 på åben kyst.Havørrederne på første billede var der noget uigenkendeligt i den største havørred. Der var ingen større byttedyr i den, men hovedsageligt små mere eller mindre opløste fødeemner. Den anden og mindste havørred havde to tobis i maven. Dette gav ikke rigtig noget retvisende billede af havørredens byttedyr, men sammenligner man med havørrederne på andet billede fra starten af uge 10, bliver den røde tråd mere tydelig.
Havørredens maveindhold
Den mindste havørred på billede nr. to havde 2 tanglopper, 1 reje, 2 tobis og 1 hundestejle. Den største havørred på billedet havde 5 store tobis i maven og ikke andet. Største tobis var 18 cm lang.
Selvom materialet til denne ultrakorte undersøgelse er begrænset, kan man alligevel konkludere, at tobis er et oplagt fødeemne at imitere. Tobisene bliver tiltrukket af det varme kystnære vand i det tidlige forår, hvor det første liv opstår. Efter den kommer havørreden, der er tiltrukket af samme grund. Da der endnu er begrænset med andre fødeemner, slår den sig i dette tilfælde på tobis.
Endegrej til havørreder – tobisimitationer
På baggrund af undersøgelse af de 4 havørreder vil valget af endegrej til næste kysttur, derfor naturligt være kystblink der imiterer tobis. Da alle 4 samtidig er fanget i badekar på lavt vand, skal det være kystwoblere og blink, der kan spinnes langsomt ind som f.eks. Sandgrævlingen, Fynbo kystwobler, Noahs, MS Tobis, 2bissen o.lign.
Byttedyr sidst på foråret
Sidst på foråret er kysterne fyld med havørredens byttedyr, og det bliver straks svære, at komme med et klart bud længere ud i fremtiden på, hvad den spiser. Her er det ofte dagsformen, der bestemmer, hvorfor undersøgelse af maveindholdet på stedet kan være nødvendigt. Sidst på efteråret kan man igen, når udbuddet af fødeemner begrænser sig få længerevarende prognoser ved undersøgelse af maveindholdet. Benytter du kystfluer til havørreder, kan du få et bud på kystfluer, der dækker dig ind året rundt til langt de fleste situationer lige her med 5 kystfluer til havørreder.
Man behøver ikke slå ihjel fra en kant for at undersøge maveindholdet, men engang imellem er det meget godt og få den viden med.
Havørredens foretrukne byttedyr ændre sig løbende
Efter tobis kommer rejerne så småt indenfor et par uger. Når vandet er varmet nok op kommer rejerne ind fra dybere vand. Så er det rejer de slår sig på, og man kan glemme alt om sine kystwoblere de dage – resultatet bliver hvert fald ikke så godt som med rejeimitationer. Tanglopper er der altid, og er slik for havørreden. Du vil ofte også finde tanglopper i maven på havørreder, selvom de “kun” har øje for tobis eller rejer. De foretrukne byttedyr ændre sig løbende efter årstid, vind-, vejrforhold og området du fisker i.

Tobis fra havørred. Det er altid en god ide og undersøge maveindholdet på havørreder, der kommer med hjem.
Undersøg maveindholdet
Tager man alligevel en havørred eller to med hjem, bør man også undersøge indholdet. Brug den viden du får til at få et forspring på din næste tur på kysten efter havørreder.
Grejet til næste kysttur er fundet frem, og regner stærkt med de går efter tobis. Bliver i hvert fald det de får tilbudt.
Den efterfølgende fisketur
Efter denne artikel blev skrevet kørte jeg mod kysten for at prøve kystwoblerne Fynbo og Sandgrævlingen. Begge imiterer tobis perfekt, og kan begge spinnes meget langsomt ind.
Vel ankommet til pladsen blev en 15 gram Fynbo kystwobler i grøn/sølv sat på. I 4. kast havde jeg en følger, og få kast senere sad den første havørred solidt kroget langt ned i halsen. Fisken kunne godt have brugt et par uger mere, men efter en større operation blev den gokket.
Herefter gik det stærkt. Var tydeligt havørrederne var inde og jage tobis i badekarret. Efter 2.5 time havde der været 10 havørreder over målet oppe og vende og 3 mistede. Alle blev taget på Fynbo kystwobleren 15 gram grøn/sølv og alle i badekarret. Andre kystwoblere kunne sikkert have gjort det samme, men fandt ingen grund til at skifte en succes. 4 havørreder kom med hjem på 52, 54, 62 og 63 cm. De genudsatte havørreder lå alle mellem 40 og 50 cm. Maveindholdet i havørrederne bestod af tobis og enkelte rejer.
Enden på historien må være, at det endog meget godt kan betale sig og undersøge maveindholdet på de sidste havørreder, man har fanget og planlægge sit fiskeri og især endegrej derefter.
Læs også artiklerne havørred i badekar og fisk havørred effektiv.
Enkeltkrog versus trekrog
3-krogen der originalt sidder på Fynbo kystwobleren, blev skiftet ud med en Owner S-61 enkeltkrog. Enkeltkroge er væsentlig nemmere at få ud end en slugt trekrog. Sultne ørreder i foråret der frådser i tobis, kan ofte sluge selv en stor trekrog. Ved godt der er delte meninger om trekrog versus enkeltkrog, og størrelsen på krogsåret har betydning for havørredens overlevelse ved genudsætning. Trods det vægter jeg, at det er nemmere og hurtigere at afkroge med en enkeltkrog i forhold til en dybere sat krog. Jo mindre jeg skal røre ved fisken jo bedre.
2 Responses
[…] Jeg har også udeladt en børsteormimitation. Burde måske have haft den med men i foråret, hvor de sværmer er havørrederne ofte sultne og tager ligeså gerne en af ovenstående – med nogen få dage undtaget. Man skal heller ikke afvise nye mønstre, men betragt de udvalgte fluer til havørrederne som grundstammen i din flueboks – og lad den vokse sig derfra. Læs evt. senere indlægget om havørredens byttedyr og maveindholdet. […]
[…] du mulighed for det er det altid en god ide at undersøge maveindholdet på havørrederne. Selvom havørrederne går efter børsteorm, kan det godt lade sig gøre at fange dem på noget […]