Havørred om vinteren – Kystfiskeri
Havørred om vinteren og kystfiskeri kan være en kold fornøjelse, men kan også være enormt givtigt, når man først finder dem. Jeg vil i dette indlæg komme ind på havørredens levevis, fysiske behov, valg af blink og fluer, metoder m.m. som du kan bruge som inspiration til dit fiskeri efter havørrederne om vinteren på kysten.
Hvor fanger man havørred om vinteren
Når vandet langs de danske kyster og fjorde kommer under 5 grader, begynder havørrederne at gå efter vand, hvor saltindholdet er så lille som mulig.
Havørredene skal bruge vigtig energi på og udskille saltet fra kroppen. Da der er knaphed på føde i den kolde tid, gælder det altså om at finde et sted, hvor man skal bruge mindst mulig energi.
På samme tidspunkt nedsætter de deres stofskifte, så de ikke behøver så meget føde. Det gør det naturligvis ikke nemmere at fange havørrederne, når de bevæger sig minimalt, og samtidig har et nedsat stofskifte, men en vigtig viden og have i baghovedet, når man fisker efter dem. Jo koldere vandet er, jo dybere nede i fjordene står havørrederne og samtidig desto tættere på ferskvandsudløb. De fleste åer har fredningszoner, hvor fiskeri er forbudt i og omkring mundingen, men uden for dette kan der samles mange havørreder. Enkelte vil endda trække op i åerne i kortere perioder, selvom de ikke skal gyde – de kommer ud igen.
Udløb fra dræn og afvandingskanaler fra marker kan være nok til at samle havørreder i et lille område på kysten. Finder du et sted, hvor der løber ferskvand ud fra marker eller lignende, så giv det lige 15 min. selvom du ikke tror på det. Man kan blive overrasket. Vil du læse mere om havørreder og saltindhold kan du gøre det her på seatrouting.com
Bundforhold til havørreder om vinteren
De bedste bundforhold til vinterfiskeriet er mørk eller mørkebrun bund. Årsagen til dette er at havørrederne også søger det varmeste vand i den kolde tid. Prøv og ligge et stykke hvidt papir og et stykke mørkt papir i vindueskarmen en solskinsdag, og du vil snart kunne mærke forskellen og forstå, hvorfor de søger den mørke bund. Er bunden tillige blød og lidt mudret, holder bunden bedre på varmen – nøjagtig som et par neopren waders gør det. Den mørke livløse bund man ellers normalt ikke vil fiske på, har altså nogen store fordele i den kolde tid, som man ikke finder andre steder.
Vejret til havørreder om vinteren
Vejret bestemmer, hvor der er de bedste fødemuligheder og de bedste fysiske bedste betingelser for overlevelse for havørreden og ikke kalenderen. December, januar og februar eksistere ikke for en havørred, hvis der ikke kommer ”rigtig” vinter. Så hedder de 3 måneder langt hen ad vejen november, marts og april, selvom vores kalender kalder det noget andet.
Havørreder på åben kyst om vinteren
På den åbne kyst kan du rende ind i større overspringere, der har sprunget gydningen i åerne over. Typisk er de fra 2 kg. og op, og går gerne alene eller få sammen. Deres stofskifte er ikke i samme grad nedsat, da de tilbringer en stor del af deres tid ude på dybere og varmere vand. Det varmere vand øger deres behov for mad, da deres stofskifte stadig er højt. Disse overspringere jager ofte mere aggressiv, da de har behov for føde. Sildeædere bliver de ofte kaldt, da de på dybere vand ofte jager iblandt vinterens sildestimer. Størrelsesmæssig ligger de da også i klassen ”drømmefisk”. Endegrejet til områder med chancer for sildeædere behøver du ikke i samme grad gå ned i størrelsen på blink eller vægt, som til havørreder der har nedsat stofskifte. Sildeæderne skal nok bevæge sig efter agnen, hvis den ser tillokkende nok ud. Små fluer fanger også sildeædere, så størrelse er ikke alt. I korte perioder går sildeæderne også helt ind under land for at spise byttedyr på det lave ”varme” vand. Enhver havørred i denne størrelse har spist rå mængder af tanglopper gennem sin tid. Det glemmer den aldrig, og den ved, hvor den skal finde dem.
På den åbne kyst kan du ligeledes rende ind i mindre ikke gydemodne havørreder. Disse havørreder kalder vi for grønlændere, og ofte optræder disse i flokke. Finder du først en stime af disse, kan du få indtil flere havørreder på ganske kort tid. Størrelsesmæssig ligger til de som regel omkring målet plus/minus 10-15 cm.
Havørreder i fjordene
Havørreder i de danske fjorde er ofte præget af nedsat stofskifte, hvorfor de ikke er nær så aktive i deres fødesøgning som sildeæderne på den åbne kyst. Vandet i de ofte lave fjorde køles hurtigere af end på dybere vand, men samtidig varmes de også hurtigere op, når først solen skinner. Det er fordelen ved den hurtigere solopvarmning, vi kan få glæde af i vinterens løb ud over det ofte mere ferske vand, der ofte også præger fjordene.
Man taler tit om, at når isen bryder i fjordene, så er det med at være der. Isen bryder da vejret er slået om til varmere vejr, hvilket sætter gang i fiskene. Ydermere kan solens varme stråler nu komme igennem overfladen og varme bunden op, der igen varmer vandet op. Denne temperaturstigning får havørrederne til at få forårsfornemmelser, og bliver mere aktiv fødesøgende. Byttedyrene er få i denne tid, så dine chancer er procentuelt ret gode, hvis du først finder dem under de rette forhold. Fisk gerne nær iskanter da havørrederne godt kan lide at have tag over hovedet og stå i ”skjul”. Ofte er der ikke den store bølgegang i de første våger, så vandet er blankt og klart – derfor vil de gerne have tag over sig. Når først isen er brudt, og de fleste isflager er væk, gælder det om at være opsøgende. Fisk så meget vand af som mulig indtil du finder dem. Selvom de er blevet mere aktive, end da der var is på, så flytter de sig ikke alverden, da vandet stadig er koldt. Led gerne i nærheden af ferskvandsudløb. Langt hen i april måned, kan du stadig få mange gode dage i landets fjorde inden livet på den åbne kyst eksploderer, og de trækker ud.
Vanddybde / vandtemperatur
Havørreden finder du, hvor der er varmest, og vandet er mindst salt. Solskin der varmer det lave kystnære vand op, kan gøre en stor forskel. Få graders forskel på vandtemperaturen har en stor effekt. Skal havørreden vælge om den vil være 50 m ude på 2-3 m vand og 1-3 grader varmt vand, eller skal den gå ind på lavt vand og få 4-5 grader. De fleste vælger 4-5 grader, da det også i høj grad handler om at være i de omgivelser, der giver havørreden de bedste betingelser for overlevelse. Med lavt vand mener jeg i øvrigt fra 30 cm og ud til højst 1.5 m.
Fisk fra land
Meget fiskeri kan med fordel udøves fra land i vintermånederne, hvilket også gør, du kan fiske længere tid uden at fryse. Man kan med almindelig grej og 40-50 m kast, let afdække det kystnære vand fra land. At blive på land giver dig også mulighed for hurtigere at afdække en længere kyststrækning, da det alt andet lige er nemmere at gå på land end i vandet. Kan man kombinere høj solskin samtidig med en svag pålandsvind, der skubber yderligere varmt overfladevand ind, har man endnu bedre chancer. Solens varme stråler har altså afgørende betydning for havørredens aktivitetsniveau og dermed, hvornår det er bedst at fange havørred. Det bedste tidspunkt at fange havørreder på (i teorien) er fra middagstid og frem til solnedgang, hvor vandet når dagens højeste temperatur. Dermed ikke sagt at de ikke kan fanges på andre tidspunkter. Man kan også fiske havørreder om natten i vintermånederne, selvom de færreste gør det.
Fisker du på pladser med dybt vand tæt på land, kan kraftig fralandsvind, der trækker varmt vand ind langs bunden fra nærliggende dybe områder også være rigtig godt. Det er samme effekt, man med fordel kan bruge om sommeren, hvor det bare er køligere vand, der trækkes ind langs bunden, når overfladevandet skubbes ud.
Et omslag i vejret efter en kuldeperiode med varmere temperaturer kan ligeledes gøre en stor forskel. Solen er altså ikke den eneste faktor, man skal være opmærksom på. Læs evt. indlægget om fcoo.dk der er et godt værktøj til at finde flere havørreder.
Blink, kystwobler til havørred om vinteren
Hvilke blink eller kystwoblere man skal vælge til havørrederne om vinteren kan være en jungle, men vi kan hurtigt skære en del væk. Tunge store blink der synker hurtigt, og skal spinnes hurtigt ind, pakker vi væk i de kolde måneder. Lette blink med stor bæreflade der kan spinnes langsomt ind, og som evt. også synker langsomt ved spinstop, er det vi som udgangspunkt skal bruge. Blink som f.eks LT Seeker der roterer, og giver et længere spinstop er gode. Grunden til dette valg er ud fra havørredens aktivitetsniveau. Havørredens stofskifte er væsentlig nedsat i det kolde vand, hvorfor den ikke behøver at spise så meget som i dens ideelle trivselstemperatur. Den har derfor ikke samme behov for at jage et bytte, da den simpelthen ikke er sulten nok. Den energi den skal bruge på og fange byttedyret, skal også ses i forhold til det den får ud af det. Hurtig indspinning hvor havørreden skal bruge meget energi på og ”måske” fange sit bytte, hvis det lykkedes er ikke optimalt. Et blink der derimod kommer langsomt forbi, og holder lange pauser (spinstop), er et nemt bytte – hvis den kommer tæt nok forbi.
Med langsom indspinning og lange spinstop forøger du dine chancer væsentlig. Da mange tangplanter er døde i det kolde vand og skyllet op af efterårets og vinterens typiske storme, er det forholdsvis sjældent, man sidder fast. Det koster ikke nødvendigvis dyrt i mistet endegrej at lave ekstra lange spinstop på denne årstid.
Blink om vinteren til havørreder
Blink til havørred om vinteren kan eksempelvis være Stripperen, Savage Gear Seeker ISP, LT Seeker, Stickle Blade, Westin Seatrout, Westin Salty og lignende. Der findes mange flere end de nævnte blink til havørreder om vinteren så tag de ovenstående som en rettesnor eller referencer til dit eget valg af blink.
Farver på blink om vinteren
Farver til havørredblink om vinteren kan man typisk gå ud fra, at jo koldere det er, jo mere kradse farver skal man benytte. Hvid virker i øvrigt efter mine erfaringer året rundt – også om vinteren.
Dermed ikke sagt naturlige farver ikke virker om vinteren for det gør de absolut. De skrappere farver virker bare i de fleste tilfælde mere overbevisende, når der er koldt. Rød/sort, rød/kobber, hvid/pink, gul/rød er som regel et godt udgangspunkt for farvevalget.
Fluer til havørreder om vinteren
Vinterfluer til havørreder har som udgangspunkt væsentlig mere farve end de kystfluer man bruger resten af året. Røde og orange farver eller islæt af disse indbundet i sine ”normale” kystfluer kan gøre en stor forskel. Grå Frede med Blodtud, eller Rusty Magnus er gode eksempler på dette, og begge er mine egne favoritfluer fra efterår til tidlig forår. En klassiker som Mickey Finn skal heller ikke glemmes.
Fluer til havørred om vinteren man som udgangspunkt skal vælge, kommer helt an på vind og vejr.
Som udgangspunkt jo koldere vand jo mere farve. Dog skal man ikke glemme en simpel flue som kobberbassen der i dens normale brune/kobber farve, også virker. Tanglopper er langs kysterne året rundt, men i den kolde tid er antallet væsentlig reduceret, så derfor ser man dem ikke så ofte som i sommerperioden. Er vandet helt klart benytter jeg ofte neutrale kystfluer med hackle, øjne eller ”butt” i kradse farve for at pifte dem op. Er vandet grumset med ”svæv” i vandet, kommer der mere farve på.Fisk fluerne langsomt og lav ekstra lange spinstop. Om du bruger bombarda eller fluestang er ligegyldigt. Udskift evt. bombardaflådet til en flydende model for mulighed for endnu langsommere indspinning. 10-15 sekunders spinstop/pause, hvor fluerne synker, gør dem til et let bytte for havørrederne, der ikke bevæger sig unødigt.
Genudsætning af havørreder i frostvejr
Husk at i frostvejr skal havørreder der genudsættes helst ikke tages op af vandet. Deres øjne tager lynhurtigt skade, hvis de får frost, hvorefter de kan blive blinde. Havørredens sarte gæller må ligeledes heller ikke udsættes for frost, hvis den skal have en chance for at overleve. Afkrog havørreden mens den er i vandet – også selvom det betyder, du kommer til at fryse pølserne efterfølgende.
8 Tips til havørred om vinteren
1. Jo koldere jo dybere ned i fjordene.
2. Jo koldere det er jo nærmere ferskvand
3. Find blød mørk/mørkebrun bund der hurtigere bliver varmet op af solen og holder på varmen end lys bund.
4. Fisk gerne i hård fralandsvind ved kyster med større vanddybder i nærheden, hvor kold vand bliver skubbet ud, og varmt vand bliver trukket ind langs bunden.
5. Fisk langsomt med mange og lange spinstop – både med flue som med spin.
6. Brug gerne kradse farver eller islæt af dette.
7. Fisk gerne i høj solskin og svag pålandsvind i områder med lavt vand.
8. Fisk lige når isen bryder i fjordene og fisk tæt på iskanterne.
3 Responses
[…] eller mindre blink med bred bæreflade der kan fiskes langsomt, kan anbefales. Læs evt. artiklen Havørred om vinteren for nærmere gennemgang af vinterfiskeri efter […]
[…] Affiskning af pladser skal ske aktivt i starten af sæsonen. Du skal altså ikke stå på samme sted og vente på havørrederne kommer til dig. I det kolde vand trækker havørrederne ikke meget rundt, da det koster energi. Efterhånden som det bliver varmere kommer der mere gang i dem, men i starten er det opsøgende arbejde. Når du så har fundet én, er der også flere, og der kan vente et par timers rigtig godt fiskeri i området. Fiskepladser med mørk mudret bund holder som regel fisk først på sæsonen. Den mørke bund varmes hurtigere op af solens stråler, og varmt vand virker som en magnet i de kolde måneder. Den mudrede bund holder bedre på varmen. Finder du pladser der ligner det beskrevne, så giv det en ekstra chance. Selvom bundforholdene ser kedelige ud, så er det altså her, man finder havørrederne i fjordene i den kolde tid. Efterhånden som foråret skrider frem og vandet bliver varmere bevæger jeg mig længere ud af fjorden. Når de første hornfisk indfinder sig, slutter mit eget fiskeri i fjordene. Mit fiskeri trækker mod de åbne kyster indtil sidst på efteråret. Læs også indlægget havørred om vinteren. […]
[…] bunden, hvor vandudskiftningen og tilførslen af salt fra det åbne hav er minimal. Læs evt. også Havørred om vinteren og Havørred i […]