Fcoo.dk – Værktøj til flere havørreder
Havørreder graver sig ikke ned og venter på de optimale forhold. Havørreder flytter sig hele tiden for at få de bedste forhold som vind, vejr og vandstand giver. Alt efter årstiden er der forskellige forhold man skal være opmærksom på og notere sig et sted. Med fcoo.dk kan man få et lidt nørdet, men ganske klart overblik over, hvor de bedste forhold er. Havørrederne ved det som regel godt, for det er der de opholder sig, og chancen er størst.
Vind, vejr og vandstand til havørreder – fcoo.dk
De perfekte forhold til havørreder er en kombination af vind, vejr, vandstand og årstid. Hver årstid har sine forhold at tage hensyn til. Derudover er der forholdene på selve dagen at tage hensyn til.
Hvilken vej skal strømmen løbe, vinden blæse, vandstanden, hvor meget vind kan en plads klare, vandtemperatur o.s.v. Der er meget at tage hensyn til og alle faktorer behøver ikke være på plads, før det lykkedes, men det optimerer dine chancer at kende dem. Noter så mange faktorer ned når du får en havørred og gem dem. Ofte er det slet ikke tilfældigt, der er er havørreder på en bestemt plads.
Vandtemperatur til havørreder
Havørredens trivselstemperatur ligger et sted mellem 7 og 14 grader. Under disse forhold har de det bedst, og de kan være over det hele. kommer temperaturen væsentlig over eller under begynder det at blive interessant at kigge på vandtemperaturen. Om sommeren er det, det kolde vand vi skal lede efter, og om vinteren er det, det varmeste vand der holder fisk.
I det tidlige forår kan man ligeledes benytte sig af prognoserne. Alle havørredens byttedyr søger også mod varmt vand og kan du tilmed ramme et område med varmere vand, pålandsvind og solskin vil det i badekarret være endnu varmere end angivet på oversigten. 1 eller 2 grader kan gøre en stor forskel på havørredens humør.
I sommerperioden er det omvendt. Her skal du lede efter koldt vand, fralandsvind og lidt dybere områder med strøm (som hovedregel). Havørreder findes også på lavt vand om sommeren, hvor de står i skygge inde i tangbælterne. Læs evt. senere “Havørred om sommeren – i dagtimerne”.
Havørreder og salinitet
I den kolde tid når vandtemperaturen kommer under 5 grader betyder saliniteten (saltindholdet) en hel del for, hvor man kan træffe havørrederne. Lav salinitet samler havørrederne og netop derfor leverer de sydsvenske kyster, Bornholm, Møn og Stevns flere store fisk i vinterperioden end mange andre steder. Forklaringen er bl.a. at saltindholdet i Østersøen er ganske lavt.
Det lave saltindhold tiltrækker masser af havørreder hver vinter, og de bliver her, indtil vandet er varmt nok til betydningen af saltindholdet udviskes.
Dog skal man ikke opgive, hvis man ikke har mulighed for at fiske disse steder. Der findes langs de danske kyster og fjorde små lommer med mindre saltholdig vand. Prøv kystpladserne så tæt på disse lommer som muligt, når vandtemperaturen er lav.
Når vandtemperaturen til foråret kommer over 7 grader har det ikke længere nævneværdig betydning – nogle havørreder kan dog hænge fast et stykke tid efter, men normalvis fordeler de sig nu ud på ædetogt langs kysterne.
Bølger og dønninger – find det bedste fiskevejr
Bølger og dønninger hjælper altid på på havørredens jagtinstinkt. Vandet grumser til, byttedyr bliver slået løs af tangbuskene eller de er selv på jagt efter små fødeemner. Kystpladser med lidt gang i vandet vil ofte give langt flere havørreder. Havørreden hugger hårdere og mere kontant end i stille klart vand. I klart vand går de oftere og piller ved grejet uden at blive siddende.
Hvor meget en kystplads kan klare af bølger må man notere sig – men husk også at tage højde for årstiden. I det tidlige forår er der ikke nær så meget tang og flydende ålegræs som i efteråret, hvorfor de fleste kystpladser kan klare mere i foråret end senere.

Når vinden pludselig drejer og tager til, kan man fiske i gode bølger uden at blive generet af tang på krogen.
Når du planlægger en tur kan det ofte betale sig at kigge efter bølger og dønninger med fcoo.dk. Så ved man nogenlunde, hvad man kommer til, eller om det overhovedet er muligt at fiske der. Kan du ramme dagen, hvor bølgerne starter, og vandet begynder at grumse til, har du gode chancer. Det samme gør sig gældende der, hvor vinden har lagt sig og gamle dønninger ruller langsomt ind. Her kan det værste tang være væk og kun grumset vand tilbage. Begge forhold er gode til kystfiskeri efter havørreder.
Vindretninger på kystpladsen
Vindretningen og vindstyrken har indflydelse på bølgerne og dønningerne, hvorfor det er ganske fornuftigt at holde øje med den.
Havørreden ved ikke, hvilken vej vinden blæser, men de lever efter de forhold der kommer pga. vinden.
Ved at læse vinden kan vi altså være på forkant med havørreden og stå klar på den mest optimale plads. Aftager vinden, tager den til eller skifter den retning i løbet af dagen, kan alt sammen have stor betydning for kystpladsen, vi fisker på. Måske er nabopladsen bedre, hvis vinden drejer eller måske skal man lige give det en time mere. Noter vindretningen når der er fisk. Ofte fisker nogen pladser bedst i en bestemt vindretning. Da havørrederne ikke kan mærke vinden, må det skyldes andre forhold der påvirkes pga. vinden.
Vandstand til havørreder
Vandstanden har ofte en stor påvirkning på chancerne for havørreder. Nogen kystpladser fisker bedst i lavvande, mens andre fisker bedst i højvande. Lav altid noter om vandstanden indtil du har et klart billede af pladsen. Generelt kan man sige at ved højvande kommer havørrederne tættere på land og ofte ind i badekarrene. Ved lavvande er det muligt at komme igennem badekarret og ud på første revle – og fiske det andet stykke mørke bund. Fisk forsvinder ikke bare, men flytter sig konstant efter de forhold der er. Brug derfor vandstanden som redskab til at prøve pladser længere ude (ved lavvande) og fisk så badekarrene ved højvande. Fisker man en hel dag kan man nemt se på oversigtet over vandstanden, hvornår det er mest fordelagtigt at gøre hvad.
Strømforhold til havørreder
Gode kystpladser fisker sjældent godt 24 timer i døgnet. Der er godt tidpunkter og mindre gode – også selvom de øvrige forhold er lige i skabet. Hver 6 timer og 15 minutter skifter strømmen retning fra højvande til lavvande, hvilket betyder strømmen skifter retning. Nogen kystpladser fisker bedst i en bestemt strømretning.
Noter det ned når du fanger en havørred mht. strømretning. Når der er samlet tilstrækkeligt materiale vil du kunne begynde at se et mønster i din fangsstatistik. Dette mønster kan du benytte fremover i din planlægning af næste fisketur – og optimere dine chancer for flere havørreder.
Lommer med de perfekte forhold til havørreder
Alt efter årstid er der forskellige forhold der gør, at havørrederne kan opholde sig i et begrænset område. De kan være køligt vand om sommeren, varmt vand om vinteren, lav salinitet eller de perfekte strømforhold på netop din kystplads til havørred. Studerer man fcoo.dk jævnligt, vil man kunne se vandet er i konstant bevægelse. Lommer med de perfekte forhold opstår løbende, og kan være væk næste dag – sammen med fiskene.
Brug informationerne du kan få og planlæg dine ture. Find de optimale kystpladser men lad det heller ikke begrænse dig. Det er sjældent alle faktorer sidder lige i skabet (som i næsten aldrig). Er bare nogen af de nævnte forhold tilstede på en plads, er den værd at køre efter.
Tips til fcoo.dk og kystfiskeri
* Læg siden så du har hurtig adgang på din mobil, når du er på tur.
* Når du har fanget fisk eller ikke mærket noget overhovedet, så tag et screendump af siden på fcoo.dk. Medtag de relevante faktorer der kunne gøre sig gældende.
* Når du kommer hjem, kan du sidde og kigge på forholdene. Måske giver det hele mening, hvorfor der var fisk – eller ikke var fisk. Fisker du i den kolde periode, nytter det f.eks. ikke noget forholdene er perfekte, hvis der ligger en stor lomme med lav salinitet 500 meter nord eller syd for din plads med ligeså gode forhold. Så er det her fiskene er.
* Udnyt de tilgængelige informationer og vej dem op i mod hinanden alt efter årstid, inden du vælger plads, eller vælger at skifte plads. Linket til din videre jagt på flere havørreder er her.
4 Responses
[…] I starten af foråret er hovedreglen, lav saltholdighed og stillestående vand der varmes hurtigt op (fjordene). Sidst på foråret kan de være overalt. På de åbne kyster bør du bruge ekstra tid på badekarrene inden du vader ud. Badekarrene holder mange af de første byttedyr og er varmere end længere ude. Læs mere om kystpladser til havørreder her og lær at finde dem og om havørreder i badekar. Er du mere nørdet kan du finde indlægget til inspiration til brug af fcoo.dk som værktøj til flere havørreder på kysten her. […]
[…] en stor forskel. Solen er altså ikke den eneste faktor, man skal være opmærksom på. Læs evt. indlægget om fcoo.dk der er et godt værktøj til at finde flere […]
[…] På billedet ses der tydeligt den mørke bund, der går helt ind under land. Mod øst fortsætter den mørke bund. Der kan være fisk begge steder. På selve pynten er der mest strøm og der kommer flest fødeemner forbi. Derfor skal man ikke tage fejl af stykket øst for pynten. Havørreder veksler ofte mellem strømvand og mere stillestående vand i deres jagt på føde eller hvile. Ofte vil et af stederne holde flere fisk end det andet. Fisk derfor begge steder. Læg også mærke til at mod øst går den mørke bund hen og rammer en sandrevle. Her stopper havørrederne ofte og svømmer tilbage eller ud. Ofte vil de cirkle rundt i ”afslutningerne” og samles inden de finder ud af, hvad de nu skal. Disse ”afslutninger” kan holde rigtig mange havørreder, og de kan stå meget koncentreret disse steder, så husk også dem. Kystpladser til havørreder på nettet På nettet findes der efterhånden en del websites og blogs, der beskriver kystpladser til havørreder. Det meste af Danmark er formentlig dækket ind på disse sider. Kystpladserne der ligger frit tilgængelige på internettet, hører formentlig også til de mest besøgte, men derfor er de alligevel et godt udgangspunkt til din videre søgen efter nye kystpladser til havørred. Brug Google Earth til og studere området. Sparer dig for en masse kilometer i benene og timer uden fisk. På specifikt angivne pladser der ligger frit tilgængelig, kan det ofte være afgørende, om du står 50-100 m rigtig eller forkert. Lange kyststrækninger der holder havørreder hele vejen findes, men selv her er der steder, der er bedre end andre. Indskrænk dit område mest muligt og fisk havørred effektivt. Er du til en mere nørdet tilgang til fiskeriet, kan du læse mere om de fcoo.dk som værktøj til flere havørreder på kysten her. […]
[…] salinitet, strøm, vandstand og bølger for at finde de helt rigtige forhold til havørreder kan du læse mere om fcoo.dk her, der er det ultimative værktøj til at finde de optimale kystpladser til […]