Kystwoblere, spinstop og flådstop
Kystwoblere til havørreder er blevet uhyre populære de seneste år og ikke uden grund. Det er et af de bedste agn til havørreder. Kystwoblere som gennemløbere er de mest udbredte, hvor man undgår brækstangseffekten, og får en højere landingsrate. Der er dog plads til forbedringer for at øge landingsraten.Dette indlæg kommer til at handle om flådstop, stopknuder og kystwoblere.
Gennemløbere, kystwoblere og indspinning
Fisker man monotont med en kystwobler og spinner ind uden spinstop eller andet, vil der hele tiden være kontakt med krog og wobleren. Krogen skubber bagpå wobleren, hvorfor de hele tiden er samlet. Her er der ingen problemer.
Fisker man derimod mere levende, som også i store perioder er mere effektivt, så er der risiko for krog og wobler adskilles. Dette er især gældende ved spinstop og små slag med stangspidsen, som får wobleren til at gå uregelmæssigt og efterligner et såret og nemt byttedyr.
Hvad sker der under spinstop
Under spinstop vil en gennemløber kystwobler synke hurtigere end krogen. Dvs. krogen kommer til at hænge bagefter og et stykke fra wobleren. Jo hurtigere wobleren synker jo større bliver afstanden. Afstanden fra wobleren og krogen bliver hurtigt 10-40 cm alt efter vægt på kystwobleren og varigheden af spinstoppet.
Forsigtige ørreder kan man glemme alt om at nå at kroge ordenligt. Man mærker aldrig havørreden ordenligt.
“Slår” man til kystwobleren med stangspidsen, vil de fleste woblere slå ud til siden. Dette er et effektivt trick til at imitere et såret byttedyr, der svømmer ureglmæssigt. Man skal dog være opmærksom på, man også slår woblerne væk fra krogen. Resultatet er det samme som under spinstop. Dårlig krogede eller mistede fisk, eller de spytter wobleren ud, inden man har kontakt til den igen.
Fejlhug fra havørreder
Hugger havørreden, hvor afstanden er størst i slutningen af spinstoppet, mærker man sjældent eller højest et lille bump i stangspidsen. Inden krogen er kommet op til wobleren, og man rigtig kan mærke fisken, så er wobleren på vej ud af munden på havørreden. Man mærker altså kun et forsigtigt fejlhug, selvom havørreden måske i første omgang har bidt rigtig hårdt på wobleren. Krogen der hurtigt kan komme 20-40 cm efter wobleren, kan man være heldig at sætte udenfor munden på sin vej op til wobleren. Det er et rigtig skidt sted og især, hvis man fisker med med en trekrog. Rusker havørreden med hovedet, kommer linen nemt til at sidde rundt om de løse krogspidser, og man trækker selv krogen ud af fisken. Det kan selv ikke de skarpeste og dyreste kroge gøre noget ved.
Flådstop og kystwoblere
For at krogen ikke skal adskille sig fra kystwobleren, så er det ekstremt effektivt, at benytte et flådstop foran wobleren. Flådstoppet forhindre at wobleren og krogen adskilles – og altid er samlet. Dvs. man kan sætte krogen med det samme og inde i munden, hvor landingsraten er betydelig højere end udenfor. Du kan nu frit arbejde med wobleren under indspinningen, og tilføje den langt mere liv, end man kan ved normal indspinning. Krogen og wobleren skilles ikke fra hinanden, men er hele tiden samlet.
Hvilke flådstop
Har eksperimenteret med klare, brune og sorte flådstop gennem de sidste år, og der er ingen umiddelbar forskel. Havørreden er ligeglad med flådstoppet, og ser ikke farven på det. Det er wobleren, de går efter. De mørke udgaver kan til forveksling ligne et lille byttedyr, wobleren er efter. De klare er “usynlige”. Hvilken der er bedst, har der ikke været nogen indikator på i de år, jeg har brugt metoden. Forfangslinen er 0.36 og til den tykkelse passer en str, M perfekt.
Brækstangseffekt
Når havørreden hugger skal man ikke tænke på om der kommer brækstangseffekt. I det havørreden ryster på hovedet, bliver perlen slået op af wobleren og wobleren fungere nu som en “normal” gennemløbswobler. Flådstoppet er efter endt fight lige til at trække ned igen på plads – klar til en ny omgang. Skal du have et billede med wobleren i fiskens mund kan du trække stoppet ned til wobleren, og den kan nu også komme med på billedet uden problemer.
Flådstop og perler
Når man har placeret et flådstop foran wobleren, kan man justere lidt på det i den anden ende. I de tilfælde havørrederne er i en periode, hvor de er forsigtige. Juster dit setup. Når havørrederne ikke gider gabe højt og hugge til – gå ned i krogstørrelse. En god str. 10 eller 12 trekrog i god kvalitet kan holde selv de største fisk. Fortsætter de med at sidde i det yderste så monter en ekstra perle. 3 perler og en lille trekrog kan ofte gøre hele forskellen på en dag, hvor havørrederne er svære.
Flådstop og blink
Benytter du gennemløbsblink, kan du også med fordel anvende flådstoppet. Kompakte langtkastende blink synker hurtigere end en kystwobler, og skaber dermed hurtigere større afstand mellem endegrej og krogen. Flådstop er bestemt på sin plads her. De roterende blink er der ikke rigtig noget at hente. Der er der hele tiden god kontakt med blinket og krogen. De roterende blink skal have en centerlinje og rotere om. Linen udgør denne, hvorfor det er vigtigt at holde kontakten og ikke lade den falde frit. Lader man et roterende blink falde frit, vil den bare være en død klump metal, og hele ideen er væk i muligheden for de lange spinstop.
Ekstra muligheder med flådstop
Benyttes blink hvor flådstop ikke er nødvendigt, skubbes flådstoppet op til svirvlen på forfanget (kører med 60-70 cm forfang med fluorocarbon 0.36). Her generer flådstoppet ikke, og du kan altid trække det ned igen, når det bliver nødvendigt.
Vil du på et tidspunkt fiske med ophænger, kan du bruge flådstoppet, der sidder på. Afmonter blinket eller wobleren der sidder på og sæt en lille svirvel på efterfulgt af endnu et flådstop. Bind en tavs på svirvlen på ca 15-20 cm og bind din flue fast i denne. Monter nu blink eller wobler igen. Juster svirvlen der sidder mellem de to flådstop, så der er passende afstand til endegrejet. Når en fisk hugger på ophængeren glider det hele ned til blinket eller wobleren. Meget nem metode og man undgår flere knuder på sit setup. Hvis du vil læse mere om ophængere til havørreder, kan du læse om det her.