Kystfiskeri efter havørred – apps og www
Apps og www til kystfiskeri
Kystfiskere på jagt efter de perfekte forhold til havørreder har i dag en række teknologiske hjælpemidler man med fordel kan benytte sig af i dag. Smartphonen som er hvermandseje indeholder alle de informationer man kan ønske sig som kystfisker. Jeg vil i denne artikel komme ind på, de apps og sider på internettet jeg bruger og, hvordan de med fordel kan bruges til at forbedre dine chancer for flere havørreder som kystfisker.
Alt efter årstid er der flere faktorer der er afgørende – pålandsvind kontra fralandsvind, højvande kontra lavvande og vandtemperatur. Ingen af disse slår dog lokalkendskab på sine kystpladser, men er en stor hjælp. Hører man til dem der ind imellem gribes af fiskefeber på sit arbejde, kan man altid sidde og drømme (her bliver der ofte fanget mange og store fisk) og planlægge næste tur eller kystsæson fra sin smartphone eller computer.
Vind, vandstand og bølger til havørred
Som kystfisker er vinden ofte den der driller mest – eller hjælper. Alt efter årstid og styrke har fralandsvind og pålandsvind deres styrker. Groft opdelt er pålandsvind bedst i den kolde tid og fralandsvind bedst i den varme tid. Derudover kan vinden hjælpe med til at ruske små byttedyr fri af tangbuskene der lokker større byttedyr til for til sidst at lokke havørrederne til. Vinden kan altså være den faktor, der gør at havørrederne, kommer kystnært på jagt i grumset, varmere eller køligere vand alt efter årstid. I helt klart vand kan også fiskes havørreder, men man vil opleve flere følgere, da de har god tid til at vurdere, om de skal, eller ikke skal. Ofte bliver det skal ikke, da de fatter mistanke. Har i klart vand haft succes med fluer og blink, der næsten smelter sammen med omgivelserne, og umiddelbart virker usynlige for det menneskelige øje. For en havørred der pludselig ser et byttedyr komme ud af ingenting, og som er tæt på at forsvinde for den igen, trigger man dens huginstinkt. Den får meget kort tid til at tænke sig om, og man kan derfor få den til at hugge hurtigt, hårdt og kontant. Det samme gør sig gældende for havørreder i grumset vand, hvor de uset kan svømme rundt på jagt. Når vandet er grumset, og de har svært ved og se, er de som regel også mindre sky selv. Til fiskeri i grumset vand benytter jeg gerne lidt mere farve, så agnen bliver opdaget. Er det rigtig grumset, får farverne fuld gas i form af røde og orange farver, ligesom jeg går op i størrelse på blink eller kystwoblere – det gælder om at blive set. På dmi kan du både se vind, vandstand og bølgehøjde.
Fangststatistikker for havørreder
Hører man til dem som jeg selv, der ikke laver fangststatistikker eller fangstrapporter over sine havørreder, findes der især en side, hvor man kan sidde og kigge disse igennem. www.fangster.dk
indeholder flere års fangster, og man kan udvælge, om det skal vise statistik for flue, blink, mede og/eller for bestemte lokaliteter. Det er helt sikkert ikke alle fisk, der er indrapporteret via denne side, men det giver et ret godt fingerpeg om, hvornår de forskellige pladser kan holde fisk og, hvad de kan fanges på. Prøv og leg lidt med det og se om du kan bruge det til noget. Populære pladser med gode adgangsforhold vil altid figurere bedre i diverse statistikker. Dette skyldes ikke kun de bliver fisket meget, men også fordi pladserne er ”offentlig” kendte, og man derfor ikke værner så meget om dem, som de hemmelige pladser.
Nye kystpladser til havørreder med Google maps
Har man god tid, kan man sætte sig og gennemgå de mest populære pladser med luftfoto (Google maps). Prøv og læg mærke til de ting der går igen på de populære pladser. Det er pynter, rev, bugter og mørke bundforhold med skjul for både byttedyr og havørreder, der gør pladserne attraktive alt efter årstid. Når du har studeret de ”offentlig” kendte pladser så prøv og søg via Google maps op og ned af kysten og find lignende steder. Relativt nemt kan man finde små hemmelige pladser, der kun kræver en mindre gåtur, og ofte har du disse pladser for dig selv. 20-30 minutters gang ud af en fiskedag betyder ingenting, men belønningen kan være stor. Har du adgang til båd eller kajak, kan du endnu hurtigere komme fra plads til plads. Læs mere om det at finde kystpladser her.
Kystfiskeri og overnatning
Har du fundet nye interessante pladser der fortjener en helhjertet indsats at udforske kan du benytte shelterappen til at finde overnatningsmuligheder nær dit spot. Da de ikke ligger, hvor som helst, vil man i virkeligheden nok finde shelteret først og derefter fiskemuligheder. Der ligger forholdsvis mange spredt rundt langs de danske kyster. Et lille telt eller bivuak kan også gøre det. Vær dog opmærksom på gældende regler for overnatning i det fri. Et telt på stranden er f.eks. ikke tilladt, mens en sovepose på stranden er. Med en Bivi Bag i rygsækken sammen med kogegrej, lidt mad, vand og sovepose kan man komme rigtig langt.
Fredningsbælter og havørred
Er du ude ved nye pladser er det altid godt at sikre sig man ikke går i et evt. fredningsbælte og fisker. Uvidenhed er ikke nogen undskyldning. Er man i tvivl så gå ind på https://m.fisketegn.dk/, hvor du også kan finde fredningstider og info (fiskeleksikon) om arter, forny fisketegn og ikke mindst telefonnummer til fiskerikontrollen.
Fredningsbælter ligger som i nærheden af åudløb, hvorfra der kommer trækkende fisk ind og ud. Uden for disse fredningsbælter kan du fiske frit,og kigger du på vind og strøm, kan du stille dig på den rigtige side, hvor ferskvandet fra åudløbet, vil trække nær land. Dette har især betydning under vinterfiskeriet, hvor havørreder ofte foretrækker ferskvand frem for saltvand. Grønlændere og overspringere kan have en forkærlighed for disse strømme af ferskvand langs kysten om vinteren. Løber åen ud mod vest og tidevandet går fra nord mod syd skal du f.eks. stille dig syd for åudløbet. Er der tilmed pålandsvind vil det presse det ferske vand tættere på kysten.
Fralandsvind vil presse det mere ud. Når foråret kommer og nedgængerne er på vej ud, kan der gøres gode fangster sådanne steder – brug pladser nær åudløb med omtanke i foråret og giv dem en chance for at æde sig tykke igen. Dit grej kan være noget af det første spiselige de møder i flere måneder, hvorfor de som spisefisk eller sportsfisk ikke er optimale.
Dræn der løber ud fra marker er ikke underlagt samme bestemmelser, som åerne er. Selv ganske små dræn kan gøre en stor forskel. Tænk på at drænrørene virker på samme måde som jordvarme, og kan give 1-2 grader varmere vand, hvor det løber ud på kysten.
Apps og links – kystfiskeri
1. Yr.no efter mine observationer den bedste og mest præcise vejrudsigt
Til brugere af forskellige systemer kan du finde dem til her Iphone og her til Android
Til brugere af forskellige systemer kan du finde dem her til Iphone og her til Android.
4. Bølger, dønninger og vandtemperatur finder du her på DMI.
5. Shelterappen Shelterpladser finder du her på shelterapp
6. Fredningsbælter og fisketegn Forny fisketegn, se fredningsbælter m.m. kan du gøre her på fisketegn.
Gå i dybden med fcoo.dk til kystfiskeri
Er du til en mere nørdet tilgang til kystfiskeri efter havørred og vil gå mere i dybden med temperatur, salinitet, strøm, vandstand og bølger for at finde de helt rigtige forhold til havørreder kan du læse mere om fcoo.dk her, der er det ultimative værktøj til at finde de optimale kystpladser til havørreder.
1 Response
[…] sandstrand i vente. I stedet for at gå en km til et ”måske godt sted”, kan man bruge sin smartphone som en hjælp til sit kystfiskeri til og se, om det er turen værd. Er vel ikke en smartphone for […]