Speedspin til havørred på kysten – Indspinning til havørreder
Speedspin til havørreder er i perioder en meget effektiv indspinningsmetode til at lokke meget aktive jagtende havørreder eller meget træge havørreder til hug. Hvor hurtig kan man spinne ind og, hvornår kan man med fordel benytte sig af speedspin til havørreder? Speedspin kan forvandle øde kyststrækninger til steder med masser af jagtende fisk – og man kan blive overrasket, hvor effektivt det er.
Speedspin til havørreder
Er der et byttedyr der prøver at stikke af må det være fordi andre syntes om det og så må man hellere tage det selv – måske uden fisken egentlig har behov, men fordi det er dens instinkt. Det kan vi som lystfiskere udnytte med stor fordel, og det er effektivt.
Hvor hurtig kan man spinne ind
Man kan ikke spinne så hurtig ind, at en havørred ikke uden de store anstrengelser til hver en tid kan følge med. Spørgsmålet er nærmere, hvor hurtig kan du spinne ind, uden din wobler letter fra vandet. Har selv prøvet at spinne ind så en 27 gram Sandeel LT, brød overfladen løbende på vej ind – og det var ikke for hurtigt. Det gav fisk. Er flere gange blevet overrasket over havørrederne gider og følge med og i, hvor grumset vand de kan finde grejet. Som udgangspunkt kan du altså ikke spinne for hurtigt ind. Prøv selv at eksperimentere med det og bliv overrasket.
Farven på vandet er ingen hindring
Om vandet er spritklart eller kakaofarvet har ingen betydning for muligheden for at benytte sig af speedspin. Speedspin virker under begge forhold og alt imellem, hvis de på dagen/årstiden vil have det hurtigt. Havørredens syn klarer opgaven i klart vand, og sidelinjesystemet tager over, hvis vandet er grumset. Man bliver overrasket over, hvor godt sidelinjesystemet fungerer. Har eksperimenteret med vand så grumset, så man kun lige kunne ane støvlerne og fuld fart på indspinningen, så wobleren ofte brød overfladen. Garanterer at de skal nok finde agnen.
Farvevalget bør dog være forskelligt alt efter, hvilken farve vandet har.
Speedspin i klart vand
I klart vand kan neutrale farver ofte være gode. Havørrederne må ikke kunne se agnen alt for godt, men det skal være sådan deres nysgerrighed og jagtinstink vækkes.
Speedspin i klart vand
I klart vand kan neutrale farver ofte være gode. Havørrederne må ikke kunne se agnen alt for godt, men det skal være sådan deres nysgerrighed og jagtinstink vækkes. Kan de se endegrejet på lang afstand, vækkes deres nysgerrighed ikke på samme måde.
Tidlig forår eller efterår skal man dog ikke afskrive en wobler eller et blink i f.eks. rød/sort. Om sommeren hvor vandet kan være fyldt med alger, nedsættes sigtbarheden ligeledes. Det vand der fra oven kan se ganske klart ud, er i virkeligheden grumset og med ringe sigtbarhed. Dette skyldes lyset der reflekterer på de mange alger, og det svarer til at køre med langt lys i kraftig snevejr.
Du kan læse mere om havørreder og farver her.
Speedspin i grumset vand
I grumset vand kan du med fordel benytte kraftigere farver på dit endegrej. Ikke for de ser endegrejet, og kan følge med – den del klarer sidelinjesystemet. De kraftigere farver skal være en hjælp, når de har sporet sig ind på grejet og det afgørende angreb sættes ind. Er sigten en meter eller mindre vil chancerne blive forbedret mange gange med noget visuelt de sidste sekunder.
Spinstop med speedspin
Spinstop og kystfiskeri efter havørreder hænger sammen. Man må aldrig glemme sine spinstop og de skal ind på rygraden. Spinstoppene er her, hvor man siger værsgo til havørreden, og tilbyder den et måltid. Huggene falder ofte lige, når du starter indspinningen igen, eller agnen er tilpas nede i tempo til den kommer lige foran den jagtende havørred.
Spinstop i klart vand
I klart vand har havørreden et godt overblik. Den kan følge kystwobleren eller blinket over lange stræk, og den kan selv afgøre, hvornår det rette tidspunkt for at hugge er. Vi skal derfor hjælpe det rette tidspunkt på vej.
Tobis graver sig ned i sandet, hvis de ikke prøver at svømme fra havørreden (hvilket den ikke kan). Det rette tidspunkt med en kystwobler er derfor, når den begynder at dykke mod sandbunden for at forsvinde. Så er det nu eller aldrig for havørreden – inden den forsvinder under sandet.
En tobis der bliver forfulgt over et længere stræk, ved havørreden godt bliver træt på et tidspunkt. En træt tobis der mister fart, må nu prøve og undvige ved at skifte retning. Flyt stangspidsen fra højre til venstre (eller modsat) efter et kort spinstop. Ofte hugger følgere, når agnen pludselig begynder at skifte retning. Prøv gerne at skifte retning et par gange, hvis du har en følger. Idet du flytter stange fra f.eks venstre mod højre vil f.eks. wobleren stå stille i det øjeblik stangen peger direkte mod wobleren. Wobleren vil så tage fart igen, når man svinger ud til siden.
Svævende spinstop
Svævende spinstop hvor du imiterer en tobis der har opgivet flugten, eller tror den slap væk er ligeledes effektivt. Havørreden ved nu, at byttedyret er træt eller uopmærksom, og inden den får gode ideer, skal den hugge til nu. Det svævende spinstop udføres ved under indspinningen at føre stangspidsen højt op. Når stangspidsen er oppe tager du farten af indspinningen. Mens du langsomt sænker stangspidsen spinner du ind, så du hele tiden kun lige har kontakt til endegrejet. Endegrejet vil enten næsten stå stille eller kun langsomt svæve mod bunden. En tobis der laver denne manøvre er et nemt bytte og ganske effektivt mod en sulten havørred.
Spinstop i grumset vand
Når du fisker speedspin er det vigtigt at bruge spinstoppene rigtigt. Speedspin i grumset vand og et kontant spinstop vil ofte resultere i at havørreden kommer blæsende forbi endegrejet. Du vil kunne opleve havørreden komme lige forbi dig, da den ofte fortsætter et stykke forbi agnen, efter den har mistet kontakten. Det er selvfølgelig en oplevelse men ikke så effektivt rent fangstmæssigt.
Vibrationerne fra sidelinjesystemet gør havørreden kan finde og følge endegrejet. Sidelinjesystemet skal vi udnytte. Tag farten langsom af i det grumsede vand. Efterhånden som farten tages af, begynder du at slå til wobleren eller blinket. Blinket eller wobleren vil nu slå ud til siden og sende endnu kraftigere signaler til fisken om, at den er meget tæt på. Jo langsommere jo flere små slag. Når fisken ved den er tæt på, så er den også automatisk hurtig på aftrækkeren. Ved visuelt kontakt hugger de ganske ofte med det samme. Jo mere grumset vandet er, jo mere kontant er hugget. Hjælp havørreden med at pejle sig ind og benyt sidelinjesystemet til din egen fordel i grumset vand.
Årstid for speedspin til havørred

Speedspin med Seeker ISP i grumset vand gav gevinst. Blinket giver mange kraftige udslag, når det spinnes hurtigt ind.
Forår, sommer og efterår er de tre årstider, du primært skal koncentrere dig om speedspin. Havørreder om vinteren skal gerne have det langsommere og dybere, og derfor vil speedspin på denne årstid ikke være særligt effektivt – men ingen regler uden undtagelser.
I foråret hvor havørrederne rigtig er sultne, kan speedspin være med til at udløse et hug efter en lang vinter. Havørrederne jager ofte meget aktivt i foråret efter en lang vinter med få fødeemner og nedsat stofskifte. Speedspin over lave områder, kan være ganske effektivt i de første forårsmåneder.
Om sommeren er de nu i topkondition og har ædt sig tykke. Fødeemner er der masser af overalt, så der skal noget ekstra til. Instinktet fra forårets ædegilde sidder stadig i dem. De kan ikke lade være med at jagte noget, der flygter
I efteråret har de brugt de sidste 6 mdr. på at æde og gøre sig klar til vinteren på kysten eller i åen. Provokation og huginstink som når de er i åen, kan ofte være nøglen til succes. Et flygtende byttedyr på kysten er altid interessant, og deres instink siger de skal jage.
Praktiske erfaringer med speedspin
Havde i noget tid prøvet speedspin sporadisk uden succes. Troede langt mere på langsom og lokkende indspinning med små slag til wobleren, så den slog ud til siden. Det virker meget effektivt i mange tilfælde. Efter et par uger med rigtig mange følgere og få fisk på land lod jeg speedspin få en ærlig chance. Fiskede en kyststrækning af med langsom indspinning uden at se eller mærke noget. På vej tilbage blev der fisket med
speedspin og resultatet var en øjenåbner. På det samme døde stræk var der nu 7 gode fisk.
Den efterfølgende periode blev der konsekvent fisket speedspin under alle mulige forhold. Klart vand, grumset vand og store bølger – oplevede ingen forhold, hvor det ikke virkede uanset bølger og, hvor grumset vandet var. Havørrederne skal nok finde kystwobleren eller blinket. Oplever du mange følgere, eller er du på en plads, hvor du ved, der skal være fisk, men ikke oplever noget liv så giv speedspin en chance. Det virker i perioder overbevisende.
Tvivler du på speedspin så prøv at fiske et stræk igennem du lige har fisket af på normal vis. Tag evt. hvert andet eller tredie kast med speedspin. Når først du oplever bulen rejse sig bagefter dit grej og den følger efter med ekspresfart, bliver du med garanti bidt af denne form for indspinning.
Afsøg kystpladser hurtigt med speedspin
Med Speedspin kan du hurtigt afsøge en masse vand på dine kystpladser. Er der havørreder, skal de nok hurtigt vise sig enten i form af hug eller buler efter dit grej. Havørreder aktivt på jagt vil ikke lade en hurtig wobler gå forbi uden at give den lidt opmærksomhed.
Spinnehjul med en højere gearing gør det nemmere og knap så hårdt at skulle fiske speedspin en hel dag. Spinnehjul som f.eks Daiwa Ninja, Abu Revo Inshore eller Shimano Stradic har en gearing der er optimal, hvis du vil fiske speedspin.
Knæk og bræk derude med speedspin efter havørreder.
3 Responses
[…] Når jeg starter på en plads, vil jeg ofte begynde med hurtig indspinning for, at se om der er liv. Er der jagende havørreder i område, eller bare nogen der viser interesse, vil de ofte afsløre sig selv som en hvirvel eller bule lige bagefter. Efter mine erfaringer er den hurtige indspinngen mest effektiv, når havørrederne jager aktivt. Dvs. havørrederne er oppe i fart og huginstinktet knivskarpt. Et byttedyr der kommer hurtig forbi, vil blive efterfulgt og jagtet. Indlæg korte spinstop under den hurtige indspinng til at starte med. Følgere der ikke umiddelbart hugger vil ofte kunne trigges til at hugge efter spinstoppet. Speedspin kan trigge mange havørreder til hug og du kan læse mere om det her med Speedspin til havørreder. […]
[…] Speedspin kan være ganske effektivt i foråret. Samtidig er det en god måde og få afsøgt en masse vand på hurtigt. Prøv det og du vil blive overrasket over, hvor levende et ellers dødt sted kan blive. Læs mere om speedspin til havørreder her. […]
[…] Fisk masser af vand af og spild ikke tiden, hvis der er helt tomt. Afskriv dog ikke pladsen med det samme men skift agn, farve eller juster lidt på indspinningshastigheden og leg med spinstoppene. Havørreder der er næsten fyldt op, kan blive ekstremt selektive, og vil kun have en ting. Speedspin fra april måned kan være en giftig metode til jagtende havørreder. Speedspin kan forvandle en død plads til en god plads. Læs mere om speedspin her. […]