For os der fisker og laver mad på tur
Kystfiskeri og friluftsliv er en fantastisk kombination, der giver mere fisketid. Du kommer ud, og har masser af tid. Du skal ikke være hjemme før næste dag, og du kan uden transport nå den næste morgen og formiddags fiskeri uden problemer – for du vågner op lige ved siden af din kystplads. Om du overnatter i et kystnært shelter eller direkte på stranden, kommer der her et gæsteindlæg fra Aksel Steen Christensen www.outdoorfreak.dk med tips og tricks til et godt basis setup. Ser man på hans side, vil man finde ud, at det ikke kun er indenfor lystfiskeri, der findes grejnørder. Han ved, hvad han taler om, og der er masser af anmeldelser af grej/udstyr, tips m.m. til os med trang til overnatninger i det fri.
Outdoorfreak: Som ivrig lyst- eller kystfisker er det vigtigt med ordenligt grej. Vi ved jo alle sammen, hvordan fiskegrej er vigtig for en god oplevelse, men også for at fange nogle fisk.
Hvor ofte står man ikke med tanken om at blive der til næste dag, men er gået ”ned” på lige netop det udstyr, der kunne gøre det muligt?
Jeg vil prøve at beskrive kort, hvad det er man har brug for, når man gerne vil blive og, hvad man egentlig må. Her kommer jeg ind på selve overnatningen, hvad må jeg bruge, hvilke muligheder er der for varme/madlavning og, hvilken sovepose skal jeg vælge til en overnatning på kysten.
Vi starter med, hvad må jeg egentlig på stranden. Må man overnatte?
Ja du må gerne overnatte på stranden, bare det IKKE er i telt eller teltlignende. Det du bruger, kan i stedet være en presenning, teltflage eller sovepose med goretex cover. Dette er helt lovligt at bruge, ligesom en skråtstillet læskærm, er helt inden for de alm. regler.
Alternativet kunne evt. være at benytte flere af de kystnære shelters, der findes rundt om i landet eller at spørge en privat lodsejer. Shelter app findes både til Iphone og Android, og her kan du finde shelters i hele DK.
Hvad med bål til varme og madlavning på stranden?
Du må gerne lave bål på stranden, så længe du overholder de regler, der er på den kyst/strand du fisker/overnatter på. Her er alle kommuner ikke ens,men som udgangspunkt må du lave et lille bål, og bagefter må det ikke kunne ses, at du har været der. Det forudsætter naturligvis, der ikke har været afbrændings forbud, og det ikke foregår i klitter.
Madlavning kan sagtens klares med en lille gryde over bålet, men der findes alternativer, hvis man ikke gider bål. F.eks. er Jetboil’s MiniMo et super alternativ til bålet. Den kan både koge vand i raketfart eller justeres så meget ned, at du kan få maden til at simre, uden det brænder på. Udformningen er bedre på MiniMo end på deres Flash modeller, og brænderen er bare mere juster venlig.
Alternativet er den gode og efterhånden godt kendte Trangia. Der kan man både bruge gryderne over bålet (så længe der er noget i) eller på Trangia´s eget spritblus (kan opgraderes til gas/multifuel) og med et par gryder og en pande, kan man virkelig udfolde sine kulinariske evner.
Soveposen til overnatning på kysten
Soveposen kan som sagt være alene med et godt Goretex overtræk, men selve soveposen bør være mindst et 3 sæsoners pose, da man ligger meget udsat på en strand/kyst. Hellere lyne lidt op end fryse. Hvis man fisker næste dag, er der intet værre end at starte med at fryse og så stå i koldt vand på samme tid.
Skal det så være dun eller fiber fyld? Jeg vil til enhver tid bruge fiberfyld, når man ligger ved kysten. Så slipper man for at tænke på fugtig dun (som ikke isolerer), hvorimod fiberfyld varmer lidt, hvis det skulle blive fugtigt.
Med det omtalte setup bør man, kunne klare sig fra det sene forår til langt hen på efteråret. Med en high-end sovepose så klarer man sig hele året. Dette basic setup har jeg klaret mig i kajakken ¾ dele af året uden de store problemer. Tager man lidt ekstra varmt tøj på/med, så klarer man sig fantastisk – også selv om vejret skifter til det værre.
Knæk & Bræk derude ønskes du af outdoorfreak.dk