Regnbueørreder på kysten – undslupne regnbuer
Regnbueørreder fra de store havbrug slipper desværre jævnlig fri, og det kan have store konsekvenser for vores havørreder. Regnbuerne ender ofte/altid oppe i åerne på et tidspunkt, hvor de ødelægger havørredens gydepladser. Derfor er regnbuerne ikke ønsket i vores vande, og jo flere der kommer op jo bedre. Jeg vil her komme med tips til, hvordan man kan fange regnbuer på kysten, for når de er der, kan det være ganske underholdende fiskeri.
Regnbueørreder på kysten
Regnbuerne kan være frustrerende at fiske efter i de første dage efter et udslip. De vandrer tæt på kysten helt ind under land i større eller mindre flokke, og er ganske uinteresserede i vores grej. Efter nogen få dage (4-7 dage) begynder de første at være interesserede. Derfra bliver det kun bedre. Jo længere tid de har været på kysten, jo mere begynder deres fødeemner at ligne havørredens.
Indtil vi kan fange dem som en sidegevinst, når vi fisker havørreder, er der metoder og grej, der er bedre end andet.
Hvad fanger man regnbueørreder på
I starten tager regnbuerne ofte kun små ting, så her er det små blink under 10 gram og fluer, der ofte virker. Bombarda og små fluer er særdeles effektiv, hvis man da ikke fisker med fluestangen. Ophængere sammen med et blink eller wobler er også ganske effektiv, da regnbueørrederne ofte er nysgerrige efter blinket, men kun tager små fødeemner (ophængerfluen). En nem metode til ophængerfluer kan du se her. Medefiskeri efter regnbuerne er også en mulighed og ganske effektiv. Metoden er den samme som i put & take med et flåd og flydende powerbait eller på bunden med et lod og flydende powerbait (hvis du vil have det til at ligge samme sted). Pillede kogte rejer, skalrejer og regnorm er i perioder også effektive.
Fluer til regnbueørreder
Regnbueørreder har som regel en forkærlighed for lidt mere farve end havørrederne. Der må gerne være knald på. Derudover er hvide og sorte fluer effektive. Om fluen lige hedder det ene eller det andet, er ikke så vigtigt – så kritiske er nyligt undslupne regnbuer heller ikke. Nogen farver er på dagen eller i en kortere periode dog bedre end andre, og man finder kun ud af det ved at prøve sig frem.
Kobberbassen er som regel en sikker flue til havørreder, og det er den skam også til regnbueørreder. Med kobberbassen er du også dækket ind, hvis der skulle gemme sig en havørred i området.
Fyggi fluer i cremefarve med orange ben og den sorte Fyggi er også to gode fluer man med fordel kan have med i boksen. Har især haft held med den sorte flue – måske fordi den ligner en foderpille.
Glimmerrejen er en typisk vinterflue til havørreder men den virker året rundt til regnbuerne, ligeså snart de er at finde på vores kyster
Mickey Finn er en af de gode gamle, som næsten er gået i glemmebogen. Sjældent man ser folk fiske med den, selvom den er uhyre nem at binde og effektiv om vinteren til havørreder.

En sort cigar fisket på lavt vand i høj solskin er en effektivt og rigtig spændende metode, når hugget fra regnbuerne kommer.
Tangloppeimitationer i orange er som regel også en ret så sikker flue til regnbueørrederne. De fleste butikker ligger inde med de orange imitationer. Alt efter hvem der laver dem, har de helt sikkert forskellige navne.
Sort Cigar er nok den mest underholdende flue og fiske regnbueørreder med og ganske effektiv. Fluen er bundet af hjortehår der indeholder luft og derfor er fluen flydende. Når man trækker i fluen vil den gå under overfladen for derefter at dukke op igen. Cigarfluen laver striber og uro i vandet, og det har regnbueørrederne svært ved at lade være med at reagere på.
Hugget på Cigar fluen er i en klasse for sig selv. Bag fluen dukker en stor bølge op, og man ved at nu sker det… lige om lidt. Det kan syntes som en evighed, men den kommer, og man er med på første række, når den hugger.
Skumfluer er ligesom Sort Cigar særdeles underholdende at bruge, når der er udslip af regnbueørreder på kysten. Princippet er nøjagtig som med sort cigar og særdeles underholdende og effektivt. Skumfluer finder du her.
Blink til regnbueørreder
Når regnbueørreder har været i havet et stykke tid, kan de ganske almindelige blink og woblere vi bruger til havørreder sagtens tage dem. I starten er der dog blink, der er bedre, og de kommer herunder.

Små blink som Savage Gear Stickle Blade er meget effektive når der har været udslip af regnbueørreder på kysten.
Nails og bombarda kan være uhyre effektiv. Blinket fiskes efter bombardaflådet, og er ikke meget større end en stor flue men med en livlig gang, som ingen flue har. Nails har den perfekt form, gang og størrelse til regnbueørreder på kysten. Du kan se Nails her.
Stripper blinket i 7 gram er med dens livlige gang en ørredmagnet. Blinket kan spinnes ind over lavt vand og selvom 7 gram ikke er meget er det nok til at nå ud til regnbuerne. Stripperen findes også i en 4 grams version, du kan bruge med et flydende bombardaflåd. Denne metode er især god, hvis ørrederne har samlet sig i lavvandede fjorde, hvor der skal vades langt ud og man let skræmmer ørrederne. Med bombardaflådet kan du kaste langt og spinne langsomt ind. Hansen Stripper finder du her.
Möresilda i 10 gram og farven rød/gul/rød/sølv er endnu et godt blink. Blinket er ligeledes godt i efteråret til havørreder og i den kolde tid.
Savage Gear Stickle Blade blinket i 6 gram er et livligt blink der kan spinnes ind på helt lavt vand. Farven rød/kobber er den bedste udgave af standard farverne. Findes også i pink og sort custom painted, som er særdeles effektiv til regnbuerne. Pink og sort Stickle Blade kan du se her. Standard farver er her.
Vil du læse mere om Savage Gear Stickle Blade kan du gøre det her.
Trutta gennemløber er en klassisk gennemløber til put & take og findes i en 8 grams version. Den er perfekt til det lave vand regnbuerne ofte kommer ind på, når de trækker langs kysten.
Medefiskeri efter regnbueørreder
Powerbait der mest er brugt i put & take søer er ligeså effektiv på kysten til regnbuer. Den helt klassiske metode med et bobbelflåd og en meter ned til en str. 12 trekrog med flydende powerbait, virker i perioder ganske overlegen. Metoden kræver dog der jævnligt kommer små flokke forbi, men til gengæld kan man placere agnen lige på deres trækrute. Observer flokken, kast længere ud, så du ikke skræmmer flokken og spin den så langsom ind, så ørrederne kommer lige på kollisionskurs. Lad være med at kaste direkte oven i flokken. Det skræmmer dem, og flokken kan opløses.
Regnorm fisket med flåd er en helt klassisk metode. Et flåd med et splithagl. Placer flådet hvor regnbuerne trækker forbi eller opholder sig. Ofte kommer regnbueørrederne forbi de samme områder. Afstanden fra flåd til ormen tilpasses den dybde regnbuerne går i.
Rejer som er kogte og pillede har den helt rigtige farve og størrelse til regnbuer. Samtidig afgiver rejerne et duftspor der kan tiltrække ørrederne og spore dem ind på agnen. De hele skalrejer på frost, hvor man piller hoved, skjold og hale af er ganske effektive. Benyt alm. flåd eller bobbelflåd og fisk dem i den vanddybde du observere fiskene i.
Fiskestrategi til regnbuer på kysten
Når de første meldinger om udslip af regnbueørreder melder sig, kan man næsten være sikker på, de søger mod den nærmeste kyst. Herefter vil de langsomt fordele sig alt efter vind og strøm. Jo længere væk fra arnestedet jo mere spredte er flokkene. Lavvandede områder og bugter har en særlig tiltrækningskraft. Det skyldes formentlig de føler sig mere trygge her end på dybt vand, da de er vokset op i bure, og først skal lære frihed at kende. Kommer de først ind i smalle bugte og vige, kan de være her i en længere periode. Badekar og flade kystnære områder er ligeledes attraktive områder.
Observer langs kysten og kom foran regnbuerne
Regnbuerne viser sig ofte i overfladen med ryg- eller halefinner. Der er altså ingen grund til lige efter et udslip at vade dybt – faktisk er det bedst at blive på land og spotte dem derfra. Observer flokken og kom foran dem på deres trækrute, inden du ligger et kast ud. Et kast oveni flokken er ødelæggende. Er flokkene mere stationære så fisk ude i kanten af deres område. På denne måde skræmmer du færrest mulige. Når du får fisk på, så læg pres på den fra start og træk den ud og væk fra flokken. Med lidt helt kan du fiske i længere tid på samme flok.
Oplever du at den flok du fisker på, begynder at opløses og forsvinde så hold en pause i fiskeriet. Bliver man ved, opløses flokken helt, og man skal finde en ny. Tag en kop kaffe eller gå lidt op eller ned af kysten og se om der er andre og vend tilbage senere.
Steelheads / regnbuer
Når regnbuerne har gået på kysten et stykke tid begynder deres valg af fødeemner også og udvikle sig. Snart går de også efter tobis, kutlinger og hundestejler. Jo længere tid regnbueørrederne overlever i saltvand jo stærkere og flottere bliver de. Finnerne vokser ud, de bliver slankere, stærkere og blankere og til sidst ender de, som det vi kalder for steelhead. Steelheads er som antydet helt stålblank og i topkondition giver de en fight, hvor havørrederne ikke kan være med. Der bliver ikke sparet på kræfterne, bremsen på hjulet får lov at arbejde, og ofte bliver det til en hel serie af spring ud af vandet. Havørreder virker mere velovervejede og økonomiske med deres kræfter i forhold til en steelhead, som trykker speederen i bund, til den løber helt tør.
1 Response
[…] Læs mere her http://123fisk.dk/regnbueoerreder-paa-kysten-undslupne…/ […]