Kroge til kystfiskeri efter havørred
Kroge til havørreder på kysten
Kroge til kystfiskeri efter havørred skal man ikke gå på kompromis med. Gode kvalitetskroge holder langt bedre i det salte miljø og derfor på længere sigt en bedre investering, end kroge der ruster efter hver tur. Krogene til kystfiskeri efter havørred skal som minimum være stærke, sylespidse og skarpe samt høj resistens overfor saltvand. Du har sikkert allerede brugt en mindre formue på stang, line, hjul, waders og endegrej, hvilket kan være vigtigt for at fiske, men i sidste ende starter det hele med en skarp krog. Uden en ordenlig skarp krog ingen fisk eller meget få og resten kan være ligegyldigt.
Enkeltkroge til havørreder
Enkeltkroge eller 3-kroge til kystfiskeri efter havørred er en smagssag, men Owners S-61 enkeltkroge er formidable til kystfiskeri. Umiddelbart ser de store ud, men det skal man ikke lade sig afskrække af. Får man en undermåler på, sidder krogen ofte på ydersiden af ørreden, og man kan derfor nemt genudsætte fisken igen uden den store operation. Størrelserne 1/0 og 3/0 er at foretrække. 1/0 til mindre kystblink og 3/0 til større kystblink.
Er der meget skidt i vandet, kan det være en fordel at skifte til en enkeltkrog, da den alt andet lige vil fange mindre skidt. Kombiner evt. i tilfælde med meget skidt i vandet krogen med en weedbuster. Weedbuster beskytter krogen mod drivende skidt i vandet, så du kan koncentrere dig om at fiske.
3-kroge til havørreder
Owners 3-kroge ST-36BC kan også stærkt anbefales til kystfiskeri efter havørred, da den som alle andre af Owners kroge er et produkt af høj kvalitet og lang levetid. Størrelserne 6 og 8 passer til de fleste kystblink.
Ulempen ved 3-kroge er, at begynder en havørred at rulle rundt under fighten, kan linen komme rundt om en af de kroge, der ikke sidder i munden på havørreden. Linen kan nu sætte sig om den frie krogspids og rykke krogen ud af munden på havørreden. Det er ikke tit der forekommer, men risikoen er der. Er fiskene meget forsigtige er små trekroge at foretrække.
Eksperimenter med krogstørrelser
De fleste har oplevet at havørrederne hugger, men ikke bliver siddende. Vi prøver med varieret indspinning, spinstop, skifter størrelse på endegrejet og farve. Det er ikke altid løsningen. Prøv også at eksperimentere med krogsstørrelsen. Ofte kan man udskifte de små hug med fast fisk ved at skifte en enkeltkrog str. 1/0 ud med en trekrog i str. 10 eller endda i str. 12. Selv på en stor kystwobler eller blink kroger en str. 10 eller 12 trekrog overraskende godt.
Det er ikke altid havørrederne åbner gabet helt og sluger byttet. Dage hvor de lige knap åbner munden (1-2 cm), til de kan gabe over et blink eller en wobler, er dagene, hvor de helt små trekroge skal i brug. Metoden virker især godt i den kolde tid, i efteråret og under meget rolige forhold.
Afmonter krogene efter brug
Tager du krogene af efter brug, når du skifter blink, kan du flytte krogen over på det næste blink, hvis det altså passer i størrelsen. Det har den fordel, at der ikke sidder en krog på hvert blink, som potentielt kan ligge længe i æsken og ruste op, inden du skal bruge blinket igen. Nu har du i stedet kun en krog, som du blot skifter over på et nyt blink. Skulle du ryge i sten m.v. som kan sløve din krog, er du også opmærksom, og kan få den skærpet med det samme. Hvem husker, hvilket blink der var en sløv krog på efter mødet med en sten for en uge siden? Husk altid en skarp og spids krog.
Krogene, svirvler, perler m.m. kan du opbevare i en æske som denne Danica 409 der er perfekt til formålet.
Releasetakler til havørreder
Jens Bursell og Rasmus Ovesen har skrevet bogen “Havørred – refleksioner på kysten”, hvor brugen af releasetakler bliver gennemgået.
Ingen kan fortælle det bedre end det står i bogen og på baggrund af 4500 specifikke kontakter til havørreder, er der nok noget om snakken. Med releasetakler kan du statistisk set fordoble dine fangster ved at reducere antallet af mistede fisk ved dårlig krogning.
Bogen som udover at omhandle emnet releasetakler omhandler også alt andet man bør vide om kystfiskeri og havørredernes levevis. Virkelig en god og gennemarbejdet bog om emnet kystfiskeri.
Perler til gennemløbere
Bruger du gennemløbere blink eller kystwoblere, kan man også gå i detaljer med perlerne, der sidder og beskytter knuden imellem agnen og selve krogen. Perlerne kan udover farven fungerer som hugpunkt også flytte krogen længere frem eller tilbage. Hugger fiskene hårdt uden at blinke er en perle nok. Er fiskene derimod forsigtige og gentagne gange napper bagerst i agnen, kan det anbefales, udover at gå ned i krogstørrelse til f.eks. 10 eller 12, at sætte en perle eller to ekstra på. Med 2 eller 3 perler får du den lille trekrog længere bagud, og chancen for du får fast fisk på er langt større. Prøv at eksperimenter med det og oplev forskellen.
1 Response
[…] Som udgangspunkt vælger jeg altid enkeltkrogen til at starte med. Enkeltkrogen fanger mindre skidt, og risikoen for den sætter en “løs” krogspids i blæretangen er minimal. Når en enkeltkrog først sidder rigtigt, slipper den sjældent igen. Samtidig er enkeltkrogen langt nemmere at arbejde med, hvis havørreden skal genudsættes. 3-kroge benytter jeg i klart vand, hvor havørreden hugger mere forsigtigt eller dage med mange følgere som “slår” til wobleren. Går gerne ned i str 10 eller 12, hvis det er nødvendigt. Du kan her læse yderligere om kroge til kystfiskeri. […]