Genudsætning af havørreder
Genudsætter man en havørred, er selve håndteringen af den vigtig for dens overlevelse. Bliver den genudsatte havørred håndteret forkert, er risikoen for den senere dør af de skader, den har pådraget sig meget stor. Slimlag, varmt vand, frost, fightens længde (mælkesyre) og vandets iltindhold har alle betydning for om fisken senere overlever. Fordi havørreden svømmer fint afsted efter genudsætning, betyder det langt fra den også overlever.
Havørredens slimlag
Slimlaget på havørreden beskytter den mod infektioner. Skades slimlaget er der åben adgang for infektioner og risiko for, den dør en langsom død. Skællene skal ligeledes holdes intakte for at kunne regulere sin salt- og væskebalance. Fjernes nogen af skællene under genudsætning, er chancerne for overlevelse mindre. Håndter derfor altid dine havørreder med våde hænder. Undgå den kommer op og ligge til fotografering på stranden eller i strandkanten, gnubbe op af en tør fiskejakke eller bliver båret rundt unødigt i et net.
Hold havørreden i vandet og håndter den forsigtigt og hurtigt. Fjern krogen hurtigt og skånsomt og pas på den gæller og klem den ikke unødigt under denne operation. Hold havørreden i vandet så lang tid som mulig (gerne hele tiden) og benyt gerne en krogløsertang så krogen hurtig og smertefri kan fjernes.
Mælkesyre efter fight
For meget mælkesyre i havørreden efter en stressende og evt. hård og lang fight forøger heller ikke dens chancer for overlevelse. I op til 24 timer kan havørreden være i denne stresstilstand og risikoen for at den går til, selvom den svømmede fint afsted, er i høj grad tilstede. Er det en havørred du på forhånd ved, du ikke vil have med hjem, så fight den hårdt og hurtigt. Let grej og tynde liner kan være rigtig sjovt og fighte havørred på, men det kan også have store konsekvenser for havørreden – også selvom den bliver genudsat.
Havørreder i frostvejr
Genudsætter man havørreder i den kolde periode med frostgrader i luften, skal havørreden kun være ganske få sekunder over vandet, før den øjne får frostskader – og bliver blind. Enhver kan forestille sig, hvor svært det så bliver at fange sin mad selv med munden. Selv om vandet er koldt for fingrene, så skal de være våde, og havørreden skal blive under vandet for ikke at risikere frostskader. Benyt et knudeløst net den kan være i, mens du får krogen ud. Kan det ikke lade sig gøre, så tag den med hjem og spar den for de lidelser, der måtte komme.
Havørreder i varmt vand
I varmt vand over 18 grader vil tæt på en trediedel være i risikozonen for senere at dø pga. lavt iltindhold. Fisker du i sommervarmt vand (over 18 grader), så vær opmærksom på en stor del af havørrederne senere vil dø af følgeskader. Om du tager den med hjem eller krabberne får den senere, er op til dig.
Havørredens gæller
Skader man havørredens gæller, så den bløder, er det kun et spørgsmål om tid. Blødende gæller kan ingen havørred overleve. Skulle det ske på en undermåler, at gællerne bløder, vil det være mere humant at gokke den og efterfølgende sætte den ud – disse må ikke hjemtages uanset hvad.
Krogstørrelser til havørreder
Det er ikke ligegyldigt hvilken kroge man benytter til fiskeri efter havørreder. Det er ofte en religion, hvilken krog man vælger at fiske med. Om det er en Mustad eller en Owner enkeltkrog gør nok ikke den store forskel på landingsraten, men selve krogsåret gør for havørredens overlevelse. Release tackler med små 3-kroge giver mindre krogsår og dermed bedre chancer for overlevelse. Du kan læse mere om Trekrog vs enkeltkrog her.
Hav respekt for havørrederne derude når de genudsættes, så de kan vokse sig endnu større, og fanges igen en anden dag. Beskyt slimlag, gæller, fight genudsættere hårdt og hurtigt, vær opmærksom på vejrforholdene varme/kulde og løft ikke i hale eller klem hårdt om den, mens du får krogen ud.
Vender du en ørred omvendt med bugen oppe, bliver den nemmere at håndtere (får dem ofte til at ligge stille). Overvej dens chancer for overlevelse efter din behandling. Overvej ligeledes om et foto nu også er nødvendigt, eller det bare er bedre at få den afsted hurtigst muligt. Billeder af slanke nedgængere eller undermålere er alligevel ikke dem vi blærer os med.
Filmen herunder viser korrekt metode til genudsætning af ørreder.